Hozier – Nina Cried Power

Waardering

7

8

De man die ons allemaal bij onze strot greep met Take Me To Church in 2014, is terug. Hozier brengt een ep uit met vier gloednieuwe nummers. En hoewel hij met zijn hits al een grote naam is over de hele wereld, is Nina Cried Power pas een van zijn eerste producties. Hiervoor bracht hij enkel zijn ep From Eden en zijn zelfbenoemde debuutplaat uit. Na vier jaar stilte is de Ier, die muziek maakt in genres van indierock tot r&b en soul tot blues, dan eindelijk terug.

Op openingstrack Nina Cried Power werkt Andrew Hozier-Byrne samen met de 79-jarige gospelzangeres Mavis Staples. Zij werd onder meer bewonderd door Prince en werkte samen met vele andere artiesten zoals Bob Dylan en Ron Sexsmith. Het samenspel tussen de stemmen van de twee artiesten geeft een enorme dimensie aan het nummer. Met een nummer dat relatief stevig is voor Hozier-begrippen – met een drum, aanwezige piano, en een bijna schreeuwende Staples over een gospelkoor heen – opent Byrne zijn ep direct met een klapper.

Op Moment’s Silence (Common Tongue) zorgen de gitaar en drum voor een bijna countryachtig gevoel. Afsluiter Shrike is een rustig nummer waarin de hese stem van Byrne prachtig naar voren komt. Begeleid door enkel een rustig en zacht deuntje, is Shrike het typische voorbeeld van een Hozier-song waarin zijn geweldige stem de luisteraar helemaal inpalmt.

Wat Hozier vooral goed doet op deze ep is zorgen voor de samenhang tussen de nummers. De vier nummers sluiten bijna perfect op elkaar aan. Dit ondanks dat de langzame en kalme en volle nummers elkaar afwisselen. Met Nina Cried Power laat de Ier zijn luisteraars toch maar mooi zeventien minuten lang genieten. Hozier heeft nog steeds de kracht om het kippenvel over de lichamen van zijn luisteraars te laten lopen.