INNA – Nirvana

Waardering

3

4

4

Roemeens beste ‘exportproduct’ INNA heeft een nieuw album. Haar vijfde inmiddels. Iets dat niet is weggelegd voor veel artiesten. Maar INNA flikt het; een gloednieuwe plaat vol zomerse tracks uitbrengen in de koudste wintermaand.

Wie zich afvraagt wie INNA is, luistert of alleen maar naar de radio of heeft een slecht geheugen. In 2009 domineerde INNA (wiens echte naam Elena Alexandra is) de Europese hitlijsten met tracks als Hot, Deja Vu, Amazing en Sun Is Up. Daarna vertikte West-Europa haar te draaien op de radio. Waarom? Goede vraag, aangezien INNA en haar producers Play & Win nooit gestopt zijn met het maken van catchy, tropische en hapklare koek voor de radiostations.

Wie denkt dat de zangeres daarmee een eendagsvlieg is, heeft het goed mis. INNA is op dit moment populairder dan ooit. Met haar twaalf miljoen Facebook-likes heeft ze met elke single die ze uitbrengt goud in handen, maar wel alleen in haar thuisland en Spaanssprekende landen. Het succes is zo groot dat INNA deze week haar alweer vijfde album uitbracht met de titel Nirvana. Overtreft de Roemeense superster (met behulp van Play & Win) zichzelf opnieuw?

Als het aan de openingstrack van de plaat ligt niet. Het half-Engels half-Spaanse nummer Ruleta is zonder twijfel erg saai te noemen. Het album knalt pas bij Gimme Gimme. De track werd afgelopen lente al uitgebracht als de eerste single van Nirvana. De single is helemaal INNA, maar toch net een tikkeltje anders dan dat we gewend waren. Gimme Gimme is desondanks misschien wel een van INNA’s beste singles.

De 31-jarige zangeres ontving altijd veel lof van fans door haar popcorn-beats. De beats en melodietjes van haar nummers popte altijd. Waarschijnlijk heb je geen flauw idee wat hiermee wordt bedoeld, maar graaf maar eens naar Hot in INNA’s discografie en je komt er snel genoeg achter. INNA’s originaliteit is alleen tot nu toe ver te zoeken op Nirvana. De ‘knallers’ van het de plaat, My Dreams en Tropical, knallen toch niet zo goed. Bombastische trompetten doen niet veel goeds voor de INNA-sound. Het is saai en klinkt als hitjes die we wat jaren geleden op de radio hoorden.

Nirvana, de titeltrack van het album, is de beter gelukte versie van Ruleta. Niet veel beter, want het nummer is ontiegelijk saai. Nirvana is wel leuk voor het oog. INNA is de laatste jaren uitgegroeid tot een waar fashionicoon (ze wint meer prijzen voor haar kledingkeuze dan voor haar muziek) en dat is goed te zien in de clip.

De daaropvolgende nummers zijn ook niet veel soeps. De zweverige tracks zijn nog niet eens geschikt voor het moment dat je niet in slaap kunt vallen op een strandstoel. Het houdt je waarschijnlijk alleen maar wakker vanwege de ergenissen die bijvoorbeeld Don’t Mind en Lights oproepen. Ergernissen omdat ze net zo verrassend als een leeg A4-papiertje zijn.

Is de Roemeense superster iets te veel bezig met haar fashion skills of is de inspiratie gewoon op? INNA werkt al sinds het begin van haar carrière samen met haar vaste producers, maar misschien is het tijd voor een frisse wind. Nirvana is nietszeggend, inspiratieloos en slaapverwekkend. De catchy INNA wordt gemist.