Jack Johnson – All The Light Above It Too

Waardering

6

7

Het is al weer vier jaar geleden dat From Here To Now To You uitkwam, maar singer-songwriter Jack Johnson is terug met een nieuw album dat de titel All The Light Above It Too heeft meegekregen. Het is inmiddels zijn zevende plaat en ondanks dat hij wereldwijd al meer dan 25 miljoen albums heeft verkocht zal hij bij de meeste van ons toch vooral bekend zijn van de singles Sitting, Waiting, Wishing en Upside Down.

De planning van Johnson was om de nummers van dit nieuwe album te gaan schrijven in zijn eigen thuisstudio, een zonnige studio bestaande uit twee uitgebouwde garages. Na niet al te lange tijd bleek dat dit toch niet de meest productieve plaats voor hem was, want deze omgeving maakte hem bij tijd en wijle gek. Om de inspiratie toch op te doen moest er een oplossing komen en deze vond hij op campings en op het water met in zijn rugzak alleen een gitaar en ukelele.

Het resultaat is geworden een album met een verzameling over alles wat in de wereld speelt en wat Johnson meemaakte bij het kamperen, surfen en de eindeloze gesprekken die hij voerde met zijn familie en vrienden. Dit is te horen in het nummer My Mind Is For Sale dat als eerste single is gedropt in aanloop naar dit All The Light Above It Too toe. In dit nummer kijkt hij niet alleen terug op dat jaar maar geeft ook Donald Trump een veeg uit de pan over zijn manier waarop hij omgaat met de klimaatsverandering. Dat Johnson een voorvechter is voor het behoud van onze oceanen laat hij ook weer horen in het nummer Fragments, waarin ook duidelijk de singer-songwriter naar voren komt. Uiteraard wordt met Love Song #16 de liefde ook niet vergeten.

Jack Johnson is en blijft een singer-songwriter die schrijft over wat er in de wereld gebeurd en dat is zoals gezegd ook op deze plaat weer te horen. Inherent hieraan is ook dat het geen vernieuwend album is geworden wat natuurlijk jammer is. Af en toe wat experimenteren met muziek kan geen kwaad, maar dit is blijkbaar niet echt aan Johnson besteed.

Is All The Light Above It Too dan een slechte album geworden ? Nee, dat absoluut ook niet. Na het luisteren van de plaat overheerst zeker een goed gevoel en dat heeft zeker ook met zijn muziekstijl te maken wat simpelweg vrolijk is. Wel verzuimt Johnson er een topalbum van te maken en is de kans groot dat we hem voornamelijk zullen blijven kennen van zijn hits.