James Bay – Electric Light

Waardering

8

Electric Light is het tweede album van de 27-jarige Brit James Bay. Zijn debuut Chaos And The Calm uit 2015 was een wereldwijd succes met hits als Let It Go en Hold Back The River. 

Na zo’n mokerslag op muziekgebied is de vraag of Bay met deze plaat de genadeklap uitdeelt en definitief zijn plek in het muzieklandschap verovert of zelf knock-out gaat. Electric Light moet ervoor zorgen dat niemand meer om James Bay heen kan. Hij bewijst met dit album eens te meer zijn klasse en veelzijdigheid door twaalf potentiële hits af te leveren. 

Bay schreef en produceerde Electric Light samen met zijn boezemvriend Jon Green. Voor de fine-tuning in de productie werd Paul Epworth ingeschakeld. Die werkte eerder met Adele en Florence And The Machine, namen die de nieuwe status van Bay onderstrepen. 

Zijn lange lokken heeft Bay inmiddels ingeruild voor een ‘Edward Scissorhands’ achtig kapsel en ook de hoed behoort niet meer tot zijn standaarduitrusting. Naar eigen zeggen is dat omdat hij vindt dat deze nieuwe muziek geen muziek is voor een langharige, akoestische gitaarspelende gast met een hoed, maar voor de nieuwe versie van hemzelf. 

Het intro en de ‘interlude’ op het album hadden achterwege kunnen blijven: ze voegen niets namelijk niks toe. De tweede track Wasted On Each Other, wat de eigenlijke opener is, grijpt je bij je strot en is zonder twijfel een dikke hit in wording. Het is misschien zelfs wel het beste nummer van 2018. Een catchy gitaarriff, een meeslepende beat en een afwisselend engelachtig en dan weer bijna boos klinkende Bay zorgen dat de festivalweides deze zomer al hossend en springend Wasted On Each Other meeblèren. 

Bay heeft in februari (Wild Love), maart (Pink Lemonade) en april (Us) al nummers uitgebracht. Die laatste is een favoriet van de fans. Bay merkte dit tijdens optredens in de VS en de UK. Voor hem past het perfect bij het gevoel dat hij op het podium ervaart, namelijk een intens gevoel van samen zijn, samen met zijn fans. Through all the worry, I still hear your voice.. / ..believe in us. 

De plaat kent veel variatie in muziekstijlen. Bay toont hiermee zijn unieke talent op een overtuigende manier. Hij houdt je als luisteraar geboeid met pure electropop-hits en prachtige gevoelige nummers als Found You, Stand Up en Slide. Electric Light is toch meer een pop- dan een rockplaat. Maar als Bay op deze voet doorgaat zal niemand daarover vallen.