Jo Harman – People We Become

Waardering

7

Ook al zijn blues en soul misschien niet de muziekstijlen waar jij doorgaans naar luistert, wellicht moet je nu toch even doorlezen (en gaan luisteren). De Britse blueszangeres Jo Harman bracht in 2013 haar debuutalbum Dirt On My Tongue uit en kreeg in 2014 de British Blues Award voor Female Vocalist of the Year. Nu is ze terug met meer tijdloze soul en blues waarbij de focus ligt op haar veelzijdige stem.

Enkele nummers op haar nieuwe album, People We Become, wijzen op de verwerking van een verbroken relatie. Zo begint het album met No One Left To Blame, dat een van de stevigere nummers is van dit album. Met teksten als ‘Me and you had just too much to do’ is de toon al gauw gezet. Verder is deze track een van de krachtigste tracks van het album, dat ‘m echt het beluisteren waard maakt. Ook aan titels als Silhouettes, Unchanged And Alone en Lonely Like Me is te horen dat Harman te kampen heeft gehad met wat liefdesverdriet de afgelopen jaren.

People We Become is een nieuwe plaat die veel langgerekte nummers bevat. De sfeer van het album is over het algemeen rustig en ontspannen. Lend Me Your Love is daarom een typische track op deze plaat. Je moet even geduld hebben want het heeft een intro van zo’n drie minuten, maar daarna laat Harman horen wat ze echt in huis heeft.

Jo Harman neemt eigenlijk in vrijwel al haar nummers de tijd. Je moet met dit album dan ook geen haast hebben. Er zitten weinig hoogtepunten in de liedjes maar als je het album helemaal gehoord hebt zul je je toch voldaan voelen. Hoewel soul en blues misschien niet je eerste muziekkeuzes zouden zijn, is deze zangeres met een Anouk-achtige stem en volle nummers als die van Adele, zeer toegankelijk. Harman zet met People We Become een hele krachtige plaat neer.

De tijdloze muziek die Harman maakt is vooral op haar prachtstem gefocust. Dit hoor je bijvoorbeeld in een nummer als Silhouettes Of You. Eigenlijk bevat hier alleen het intro hele aanwezige muziek en verderop is er eigenlijk alleen nog maar een achtergronddeuntje. Meer heeft de stem van Harman ook niet nodig, de weinige muziek laat haar krachtige stem dan ook in zijn waarde. Maar ook nummers waar de muziek een grotere rol speelt, zoals The Final Page zijn goed. The Final Page is rustiger dan Silhouettes Of You waardoor je de muziek beter door haar stem heen hoort.

Als je van seventies soul houdt dan is When We Were Young een track voor jou. Dit nummer is een van de meer uptempo nummers van het album, wat meteen een hele andere sfeer met zich meebrengt dan de andere tracks. Het is veel moderner, maar past nog steeds in het rijtje muziek dat Harman maakt.

De Engelse zangeres heeft vooral veel fans in ons kleine kikkerlandje maar vond zichzelf tijdens het schrijven van dit album in de Verenigde Staten. Volgende week, op 9 februari, staat ze in Paradiso waar ze haar prachtstem laat horen, omringt door tijdloze piano en elektrische gitaren.

Dus ook al zijn soul en blues doorgaans je stijlen niet, luister People We Become twee keer en je zal misschien je mening over deze stijlen veranderen. Jo Harmans nieuwe plaat is zeker een aanrader.

    Wat vind jij van deze plaat?