Katy Perry – Witness

Waardering

7

Van een timide en gelovig meisje dat Italiaanse Operazang studeerde, naar dé popgodin van dit moment. It’s Katheryn Hudson a.k.a. Katy Perry! Katy heeft de afgelopen negen jaar negen #1-hits gescoord met haar bubblegum-pop en stond in de grootste uitverkochte zalen van de wereld met haar hysterische en gekleurde outfits.

Maar het roer moest om; stoerder. Ms. Perry knipte haar lange lokken af tot een pittige blonde coupe en deed afstand van haar vaste producers en schrijvers van haar vorige drie albums. Dit allemaal voor haar (naar eigen zeggen) stoerdere en nieuwe album Witness. “Hope you got some room for the world’s best cherry pie”, zingt Katy in een single van haar nieuwe album, maar is Witness ook ‘world’s best cherry pie’?

Of je haar nu leuk vindt of niet; Katy Perry is één van de machtigste popsterren van deze generatie. De zangeres heeft bijna honderd miljoen volgers op Twitter en scoorde record na record met haar vorige drie albums en mierzoete hits. En precies dat mierzoete is waar Katy bekend om staat, maar dat moest anders.
De 30-jarige blondine gaf in meerdere interviews aan dat het album Witness vernieuwend zou zijn. De eerste single van Katy’s vierde album, Chained To The Rhythm liet dat alleen nog niet horen. Het was ietsjes anders dan haar oude werk, iets meer disco, maar nog steeds (zoete) hapklare koek voor de radiostations die we gewend van haar zijn.

Één van de openingstracks van de plaat is Hey Hey Hey. “A hot little hurricane, ’cause I’m feminine and soft, but I’m still a boss/ Marilyn Monroe in a monster truck/I smell like a rose and I pierce like a thorn”, zingt Katy in het nummer. De boodschap naar de luisteraars is duidelijk: Katy Perry is geen schattig prinsesje, maar een stoere chick met een ziel zo hard als een sixpack.

Bij het vierde nummer Swish Swish hebben we de smaak van Katy’s cherry pie (lees: het album) te pakken. Witness wordt een – want we hebben nog elf nummers te gaan – album met een elektronische sound. De beats dreunen harder dan de beats in Katy’s vorige platen, het klinkt soms zelfs een beetje retro. Swish Swish lijkt namelijk zo uit de jaren ’90 te komen. En ja, de 90’s komen helemaal terug, maar vernieuwend is het dus niet.

Godzijdank heeft Katy haar lieve en emotionele kant niet helemaal laten varen. Zo zingt ze op Miss You More: “So strange you know all my secrets/Please keep them safe/And darling, you know I’ll do the same.” De tekst is misschien wat cliché, maar productie van dit nummer is fantastisch. Miss You More zit zo goed in elkaar gemixt, dat je ondanks de afgezaagde tekst in de wanhopige vibe komt die Katy probeert over te brengen in het nummer. FUN FACT: als je goed luistert hoor je vogeltjes fluiten in de track.

Qua productie is dit het beste dat Katy ooit heeft uitgebracht. Wie daarmee gelijk denkt dat de plaat weer vol met hits staat, heeft dikke pech. Behalve de single Bon Appétit en Swish Swish zijn er geen catchy nummers te vinden zoals bijvoorbeeld een Roar of een Firework. En de productie mag misschien vernieuwend voor Katy Perry zijn, verrassend voor de wereld is het niet. Er zijn namelijk op dit moment talloze artiesten met een retrosound.
So, is Witness ‘world’s best cherry pie’? Nee. Een lekkere ‘cherry pie’ dan? Absoluut (bon appétit baby)!