Kendrick Lamar – untitled unmastered.

Waardering

8

7

Als een donderslag bij heldere hemel was hij daar. Een vreemde nieuwe plaat van Kendrick Lamar. untitled unmastered. Met klassiekers als untitled 03 l 05.28.2013. en untitled 07 l 2014 – 2016 nu al een tracklist waar je u tegen zegt. En wat dacht je van de cover? Mark Rothko had het zelf niet beter kunnen doen. Het is wel duidelijk, dit is niet zo maar een plaat.

Nou is dat het nooit het geval als er Kendrick Lamar bij staat, maar deze naamloze verrassing was voor iedereen wel even schrikken. In positieve zin overigens. Want nieuw materiaal (ook al is het dus niet nieuw) van K.Dot is in hiphopland altijd welkom.

De fans zullen misschien bekende tracks horen. Zo heette untitled 03 l 05.28.2013., voorheen gewoon  Untitled, toen hij deze eind 2014 ten gehore bracht bij Stephen Colbert en was untitled 08 l 09.06.2014. in januari al live te horen bij Jimmy Fallon als Untitled 2. Uit de data die achter de tracktitels staat, valt op te maken dat ze allemaal in aanloop naar het zo bejubelde To Pimp A Butterfly zijn gemaakt. Zijn het dan tracks die het album niet gehaald hebben? Of waren ze sowieso niet bedoeld voor het met acht Grammy-nominaties overladen album?

De bedoeling was in eerste instantie dat ze nooit uit zouden komen, maar ‘Pimp-Pimp, Hooray!’: de jongens van TDE wisten er nog een release uit te persen. Een album dat begint met de voor Lamar kenmerkende maatschappijkritische toon. Die komt vooral sterk naar voren op de eerste vijf tracks, waar Kendrick een beetje boos klinkt. Daarin is untitled unmastered. een aanvulling op To Pimp A Butterfly. Er is veel mis met de wereld en dan vooral de raciale ongelijkheid in de VS. Voor mensen die dat op TPAB slecht trokken, biedt untitled unmastered. geen verlichting. Het is zowel tekstueel als qua producties redelijk zware kost. Pas op Untitled 06 krijgen we met de zijdezachte stem van Cee-Lo weer een beetje ruimte om het geweld van de vijf voorgaande tracks te verwerken. Hij en Kendrick helpen ons herinneren dat we onze eigenaardigheden mogen omarmen.

I recommend every inch of your lunatic ways/Praise the lord, you teach the kids how to be themself and plenty more

Naast Cee-Lo Green (Untitled 06) horen we labelgenoten SZA en Jay Rock voorbij komen op Untitled 04 en Untitled 05. Met ook nog bijdragen van mensen die we hoorden op TPAB zoals, Anna Wise, Terrace Martin, Bilal en Thundercat, is er meer personeel dan de tracklist doet vermoeden. Ook het personeel op de acht minuten durende medley Untitled 07 is opvallend. Het tweede gedeelte van het drieluik is namelijk mede-geproduceerd door het vijfjarige zoontje van Alicia Keys en Swizz Beats. Ja, je leest het goed.

Pas bij de laatste track (Untitled 08) gaan we dansen. Al is het onderwerp nog steeds beladen, de ‘ooohhs’ van Thundercat maken het allemaal wat lichter. Iets dat over het hele album misschien wel wat meer had mogen gebeuren. De eerste vijf tracks zijn pittige kost, maar desalniettemin wel noodzakelijk. Een leuke aanvulling op TPAB waarmee belangrijke issues naar het mainstreampubliek werden gebracht. Een taak die Kendrick graag, en wederom met verve, op zich neemt.