Klangstof – The Noise You Make Is Silent

Waardering

7

8

8

De Nederlands-Noorse indierockband Klangstof is weer terug met een portie verse muziek. Vier jaar na de doorbraak, dankzij het debuutalbum Close Eyes to Exit, brengen de mannen nieuwe creaties ten gehore. Na de vorige plaat mocht de band spelen op een van de grootste muziekfestivals ter wereld: Coachella. Wie weet ligt er na dit album ook weer een uitnodiging op de mat.

Als je het album zou luisteren zonder te weten wie de artiest is, is gemakkelijk te raden dat je Klangstof hoort door de boxen: de warme elektronische klanken in combinatie met de zachte, breekbare stem van Koen van de Wardt zijn ontzettend herkenbaar. Op de plaat komt vanalles samen in de songs en dat is tof, maar het is soms wat veel tegelijkertijd. Een track zoals het instrumentale They Could Have Saved The Universe breekt dan ook wel het album. De rustige omgevingsgeluiden vergezelt met de tonen van de piano laten je even bijkomen van alle elektronica die daarvoor in de tracklist te horen was.

Death 09 is een hele goede track. Het is dan ook niet voor niets uitgebracht als single en het verdient absoluut radio-airplay. Eigenlijk zijn beide Death tracks erg goed, want Death 03 heeft weer een mooie opbouw in zich. Tot en met het begin van de derde minuut van het nummer worden er geen nieuwe geluiden meer toegevoegd en vanaf daar komt er van alles bij wat de track heel veel kracht meegeeft.

Nog een song met een hele goede opbouw is het slotstuk: Spending Hours. Dit is een van de hoogtepunten van de plaat. Het start in met bijna alleen de stem van Van de Wardt. Hoe verder je in de song raakt, hoe meer geluiden erbij komen. De opbouw is heel dynamisch en dat maakt het dat het interessant is om te blijven luisteren. Vanaf het moment dat de drums erbij komen, wordt het nummer helemaal uitgewerkt en langzaam teruggebracht naar het einde. Exact wat je graag wil horen als slot bij een album van een band als Klangstof.

Er is niets meer te zeggen dan dat de band een heel sterk album heeft gemaakt met een goede balans tussen de tracks. Als Nederland mogen we trots zijn en meer aandacht schenken aan deze mannen. Klangstof reist in maart een aantal plaatsen in Europa langs om hun nieuwe geluid te laten horen. Zo zijn ze onder andere te vinden in Engeland, Frankrijk, Duitsland en ook gewoon in Nederland. En wie weet zien we ze snel weer op Coachella.