Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell

Waardering

8

9

Het is alweer acht jaar geleden dat we voor het eerst kennismaakten met de Amerikaanse zangeres Lana Del Rey. Dankzij hits als Video Games en Summertime Sadness is zij inmiddels een begrip binnen de popmuziek. Na het succesvolle album Lust For Life in 2017 moesten fans een tijdje wachten op nieuwe muziek. Gelukkig is het wachten voorbij en is daar nu het zesde album Norman Fucking Rockwell.

Del Rey heeft tien van de veertien nummers van Norman Fucking Rockwell opgenomen met singer-songwriter Jack Antonoff. Een daarvan is het prachtige openingsnummer Norman Fucking Rockwell, dat een rustige pianoballad is. De grote vraag is dan: wie is of was deze Norman Rockwell? Rockwell was een Amerikaanse schilder, schrijver en illustrator. Hij is vooral bekend geworden door zijn tekeningen die ruim veertig jaar op de cover van The Saturday Evening Post kwamen te staan.

De single Mariners Apartment Complex is een tijd geleden al uitgekomen. Door de akoestische gitaar en haar mooie melancholische stem is het een heerlijk zweverig liedje, waarin Del Rey beschrijft dat zij nu gelukkig is. Net zoals bij de rest van het album wordt er gebruikgemaakt van piano, gitaar en drums. Ook met het prachtige Love Song laat Del Rey horen dat je niet veel instrumenten en poespas nodig hebt om een fantastisch nummer te maken.

Na alle sombere teksten en rustige muziek is het tijd voor wat vrolijkere nummers. California is de afwisseling die het album nodig heeft. Ondanks het feit dat in het eerste deel de piano de hoofdrol speelt, heeft dit nummer een ander gevoel. Hierdoor is duidelijk te horen dat Antonoff niet heeft meegewerkt aan California. Dit neemt niet weg dat het een goed opgebouwd en typisch Lana-nummer is door de zweverige en mysterieuze muziek. Doin’ Time is een cover van Sublime en heeft door het tempo de sfeer van Summertime Sadness. Een lekker zomernummer.

Cinnamon Girl is niet zo zoet als de titel doet vermoeden, want de lyrics gaan juist over het tegenovergestelde. Het draait om het gegeven dat Del Rey veel dingen verzwijgt uit angst om gekwetst te worden. There’s things I wanna talk about, but better not to keep But if you hold me without hurting me, you’ll be the first who ever did.’

Om Norman Fucking Rockwell op een juiste manier af te sluiten keert Del Rey terug naar de piano voor Hope Is A Dangerous Thing For A Woman Like Me To Have – But I Have It. Hierin beschrijft zij de rol van een vrouw in de maatschappij. ‘Don’t ask if I’m happy, you know that I’m not But at best I can say I’m not sad.’

Ook bij het ingetogen en mooie The Greatest kunnen we weer genieten van de prachtige stem van Del Rey. De zangeres zingt over hoe zij de rock-n’-roll miste waarna de elektrische gitaar terugkeert. Hierdoor wordt The Greatest alleen nog maar beter en is het een heerlijk nummer om naar te luisteren.