Lil Skies – Unbothered

Waardering

7

6

Wanneer ‘Lil’ onderdeel is van de naam van een artiest, het gezicht van de artiest vol zit met onnozele tatoeages en de artiest mislukte dreadlocks op zijn hoofd heeft, denken velen vaak dat er een jong jochie achter zit, die muziek produceert om snel beroemd en rijk te worden. Toch is dat niet altijd het geval. Dat bewijst de 22-jarige Amerikaanse rapper Kimetrius Foose, beter bekend onder zijn artiestennaam Lil Skies. Waar hij een aantal jaar geleden nog wel voldeed aan dat beeld, is hij vandaag de dag een totaal andere rapper. Met de release van zijn nieuwe album Unbothered zijn ‘bitches and money’ verleden tijd en zijn gevoelens en emoties nu de baas.

Unbothered, de opvolger van zijn debuut Shelby uit het jaar 2019, voelt meer verfijnd en persoonlijker aan dan het eerdere werk van Lil Skies. Door ervoor te kiezen om te werken met wat hij weet, wat hij voelt en wat hij heeft meegemaakt, heeft hij de plaat erg intiem gemaakt. Lil Skies laat zien dat hij opgaat in het leven als artiest en zich echt ontwikkelt. Hij heeft zijn rapflow omgeschakeld en zijn liedstijlen veranderd en toch heeft hij zijn kenmerkende geluid weten te behouden. Alhoewel Unbothered op het eerste ogenblik niet erg openhartig klinkt door de rap beats en de instrumentalen, wordt het tekstueel wel sterk gekenmerkt door zijn pijn, zijn verlossing en zijn doorzettingsvermogen.

Met maar twee samenwerkingen met collega-rappers Lil Durk en Wiz Khalifa op de 14-delige plaat, laat Lil Skies zien dat hij kwaliteit belangrijker vindt dan kwantiteit: ‘Ik hou er niet van om relaties te forceren. Het moet wederzijdse liefde zijn. We moeten allebei dat nummer samen willen maken. Als dat niet het geval is, maak ik dat nummer niet met jou’, deelt hij zelf in een online interview.

Toch zijn Lil Skies’ samenwerkingen niet de hoogtepunten van Unbothered. Niks wat hij eerder heeft geproduceerd, kan namelijk de diepgang en emoties evenaren als Trust Nobody en Mhmmm. Deze nieuwe releases klinken niet alleen geweldig, maar ze zijn ook precies het kenmerkende deel waar fans op gewacht hebben. Zo doet hij met Trust Nobody een boekje open over zichzelf: ‘I believe I can’t trust nobody, cause they might just set me up’. En deelt hij, zoals hij gewoonlijk doet, openlijk zijn mening in Mhmmm: ‘Honestly, I can not fuck with you’. Hij mag dan beweren ‘Unbothered’ te zijn, maar zijn nummers op dit album laten toch wat anders zien. Dan blijkt maar weer, niks is wat het lijkt.