Lykke Li – so sad so sexy

Waardering

7

Met so sad so sexy zet Lykke Li een strak en simpel maar toch gedetailleerd album neer. De nummers zijn glad en door de fijne zangstem glanzen ze van alle kanten.

Op haar nieuwe plaat laat ze, meer dan op haar eerdere albums, invloeden uit de popmuziek doorklinken. Waar ze zich vroeger steviger vasthield aan ‘haar genre’ indie met een vleugje elektronisch, laat ze de teugels ditmaal wat losser vieren. Door de wat meer popachtige sound van de plaat spreekt de Zweedse met so sad so sexy beslist een bredere doelgroep aan.

De rustige elektronische muziek en het speciale en ultiem fijne stemgeluid van Li vormen een bijzonder mooie combinatie. Hoewel deze op alle nummers naar voren komt is jaguars in the air hier het beste voorbeeld van. Met een eentonige maar zeker niet saaie beat start het nummer eenvoudig. Maar met haar volle, mooie stem heeft Lykke Li muzikaal gezien ook maar weinig nodig om een song krachtig te maken. Niet alleen jaguars in the air, maar eigenlijk ieder nummer op de plaat klinkt hierdoor zowel goed als achtergrondmuziek, maar is ook perfect om echt met volle aandacht naar te luisteren. Dat is wat so sad so sexy bijzonder maakt. Mede hierdoor is het album voor een grote doelgroep geschikt.

Two nights is een track die Lykke Li maakte samen met rapper Animé. Weer met een simpele beat maar verscheidenheid in de teksten en toonhoogte. Hierdoor blijven de strakke en kale producties toch telkens weer interessant voor de luisteraar. De bijdrage van Animé zorgt ervoor dat two nights net een ander gevoel geeft dan de rest van de tracks op de plaat. Ook hierdoor blijft het album de aandacht trekken.

Op so sad so sexy betreurt de zangeres openlijk de liefde. Dit hoor je vooral terug in de teksten op sex money feelings die:
The words that you don’t say
No love when you hold me
No calling the next day
It’s a one way, no

En later in het nummer:
Tears under my makeup
Your lips will stay shut
Wanna wake up, breakup

In tegenstelling to sex money feelings die lijkt het daaropvolgende nummer, so sad so sexy, weer wat opgewekter. Wie echter ook goed naar deze teksten luistert, wordt ook daar niet echt blijer van. Op de gehele vierde plaat zijn vooral melancholische teksten te horen. Dit houdt ook nog aan op bad woman.

Het laatste nummer op het album, utopia, is een van de favorieten. In dit rustige nummer, dat de plaat perfect afsluit, komt de geweldige stem van Li het beste naar voren. Met een tweede stem op de achtergrond krijgt het nummer ook nog een extra dimensie. De luisteraar sluit door utopia het album met een tevreden gevoel af.

10 nummers in 34 minuten. so sad so sexy is voorbij voor je er erg in hebt en dat is een goed teken. Met dit album zet Lykke Li een fijne plaat neer. Inclusief een paar tracks met hitlijst potentie (als ze daar al niet te vinden zijn). De nummers zitten stuk voor stuk goed in elkaar en over de productie van de plaat in zijn geheel valt ook niet anders te zeggen (aan het album werkten dan ook negen producers mee). Het is positief dat je de plaat op allerlei verschillende manier kunt luisteren, hierdoor blijft het veelzijdig. Toch wordt so sad so sexy al na een paar keer luisteren wat eentonig. Door deze conclusie een zeven en niet hoger. Weer een lekker ontspannen album van de Zweedse Lykke Li.

    Wat vind jij van deze plaat?