Manic Street Preachers – Resistence Is Futile

Waardering

6

7

Nee hoor, de Manic Street Preachers zijn nog lang niet uitgespeeld. Deze band uit Wales is al sinds 1986 actief en zijn één van de belangrijkste britpopbands van de jaren ’90. Nieuwe album Resistence Is Futile heeft daarom grote schoenen te vullen als 13e studio-album van het trio.

The Manics, zoals de fans ze noemen, begonnen als punkbandje, maar groeide langzamerhand uit tot een alternatieve rockband met links-politieke trekjes. Ze schreven vooral muziek over cultuur, eenzaamheid en wanhoop, natuurlijk met een optimistisch Manics-jasje.

Allereest was de Manic Street Preachers een kwartet, geen trio. Maar dat veranderde toen in 1995 tekstschrijver en gitarist Richey Edwards verdween. Sindsdien is er nooit meer iets van hem vernomen. Volgens de politie, die zijn auto leeg vond, had Edwards zelfmoord gepleegd. Af en toe komen er nog tips binnen van mensen die claimen hem in het buitenland te hebben gezien.

De verdwijning had een grote impact op de band: de muziek die ze maakten ging steeds vaker over de realiteit. En dat hoor je op Resistance is Futile ook terug. Opener People Give In is een popballad: vier optimistische akkoorden onder een verhaal over de mensheid: “People get happy/People get lost/People cave inwards/People lose trust.” Distant Blues laat ook het contrast tussen depressieve teksten en vrolijke deuntjes zien en is een ware throwback naar 80’s rock. Vivian is een ode aan Amerikaanse fotografe Vivian Maier wiens foto’s pas bekend werden ná haar dood. Dit nummer laat zien dat de Manics zich vooral aangetrokken voelen tot tragische verhalen.

Grootste voorbeeld hiervan is het nummer In Eternity, overweldigend geschreven en geproduceerd in de stijl van David Bowie. De tekst “We’ll never see the likes of you again” vertelt een verhaal van inspiratie en dood van deze grote man. Dylan & Caitlin, een gezongen popduet met zangeres The Anchoress vertelt het tragische verhaal van de dichter Dylan en zijn stormachtige en wanhopige relatie met zijn vrouw Caitlin.

De Manics weten nog goed hoe ze mensen moeten raken. Hoewel hun geluid nog steeds dat gevoel van eind jaren ’80, begin jaren ’90 heeft, is Resistance Is Futile door de teksten alsnog een erg hedendaagse plaat. De muziek is simpel, vrolijk en optimistisch. De onderwerpen treurig, somber en over alledaagse dingen. Echte uitblinkers zijn er niet; het is een plaat die je in zijn geheel zou moeten luisteren om het goed op prijs te kunnen stellen. Let tijdens het luisteren op de lyrics: het kan zijn dat je een traantje weg moet pinken.