MARINA – LOVE

Waardering

4

Marina – ja, die van The Diamonds – pakt het lekker drastisch aan. Niet alleen schrapte ze de diamanten uit haar artiestennaam, ook dropte ze ineens de eerste helft van haar nieuwe album Love + Fear. Zomaar, uit het niets!

Waarom? Geen idee. Marina had eerst al geen duidelijke reden voor het inkorten van haar naam en dat is niet het enige dat onduidelijk is aan haar nieuwe album.

De eerste helft van de plaat, Love dus, telt acht nummers waarvan Baby samen met Clean Bandit er eentje van is. Marina opent het album met Handmade Heaven. Een liedje dat gaat over Marina’s liefde voor de natuur. ‘I envy the birds/I envy the spiders’, zingt ze.

Orange Trees is ook een liedje over de natuur. Over de Griekse stranden, bloemen en zee. Marina haar roots liggen namelijk niet in het Verenigd Koninkrijk, maar in Zuid-Europa. Schattig. Maar bijzonder? Nee. Over een exotisch melodietje zingt Marina herhaaldelijk ‘Oh-oh-oh-orange’. Zo vaak dat het bijna irritant is, maar dat zal ze wel gedaan hebben op er een catchy popdeuntje van te maken. Datzelfde geldt voor Superstar. Alleen zingt Marina daar geen o, o, sinaasappel, maar ‘Oh-oh-oh-oh-superstar’.

Marina stond bekend om haar alternatieve twist aan de hedendaagse popmuziek en teksten waar je vaker naar moest luisteren voordat je ze snapte. Dat is nu ook niet aan de orde. Op Enjoy Your Life doet Marina een poging, maar ook dit feelgood-nummer is afgezaagd; ‘Sun comes up/Your eyes they see clear/Take one breath/Your worries start to disappear’ aka saai. Waar is die Marina gebleven die we kennen van haar vorige drie albums (The Family Jewels, Electra Heart en Froot)? Die platen hadden producties en lyrics die vernieuwend en zelfs een beetje gek waren. Where is she?!

Op track To Be Human lijkt die Marina heel even terug te zijn, maar na dertig seconden blijkt ook dit nummer inspiratieloos te zijn. To Be Human is eigenlijk niets anders dan een mislukte mix tussen Handmade Heaven en een oud melodietje te zijn van acht jaar geleden.

Marina kennen we van de alternatieve pop, maar het alternatieve heeft ze dit keer achterwege gelaten en dat maakt het hele gebeuren heel erg saai. Wat zou het zijn? Komt het omdat Marina haar Diamonds weg zijn? Wie weet wat Fear (de tweede helft van het album) ons brengt. #wewantTheDiamondsback