Nana Fofie – Rnbw

Waardering

7

8

Ze heeft miljoenen streams op Spotify, fans over de hele wereld en haar mash ups gingen viral op YouTube, maar woont gewoon in 010: Nana Fofie. Hoewel de 23-jarige zangeres enorm populair op het internet is, is ze als artiest nog niet echt doorgebroken bij het grote publiek. Wel bij Nicki Minaj. Die is al fan.

Zo erg fan dat Fofie onlangs het voorprogramma mocht zijn van Minaj’s concert in Amsterdam. En terwijl de Rotterdamse stond te openen voor mevrouw Minaj’, had Fofie een ep klaarliggen. Haar allereerste ep. Hij heet Rnbw (spreek je uit al Rainbow) en heeft zes tracks.

Het mini-album van Fofie opent met het nummer Mama, een nummerover de relatie met haar moeder. ‘It wasn’t always easy/Problem child with a vision’, zingt Fofie over een beat die erg herkenbaar is. Ze borduurt duidelijk voort op de urban sound van haar mash ups.

Eigenlijk doet de term ‘urban’ te kort aan de sound die Fofie heeft. Wat ze eigenlijk maakt, is dromerige afrobeat. De track Desole samen met rapper Bryan Mg beschrijft Fofie’s geluid het beste. Ogen dicht en het lijkt alsof je in Ghana bent, waar Fofie’s roots liggen.

Toch staan er ook tracks op Rnbw die zo in de Amerikaanse Billboard hitlijsten kunnen staan. Het catchy Sa Ne Me Pe bijvoorbeeld, onmogelijk om hier je bilpartij niet van heen en weer te schudden. Of het nummer Crazy, het absolute hoogtepunt van de ep. Deze dromerige slow jam is absolute eargasm. En dan hebben we het nog niet over die heerlijke riffjes en runs die Fofie met haar stem maakt.

Waarom Fofie nog niet bekend is bij het grote publiek is een raadsel. De zangeres is precies wat we nodig hebben in de Nederlandse urban-scene. Een beetje internationale flavor. Geen twijfel over mogelijk dat de heerlijke, dreamy en afro-liedjes van Rnbw daar verandering in kunnen brengen.