ORACLEZ – ORACLEZ EP

Waardering

8

We waren al gewaarschuwd, maar nu is het ruimteschip dan eindelijk geland. De muziek van droids AVA & XXANCTUARII – ook bekend als synthpop-duo ORACLEZ – was voorheen alleen live op het podium te horen. Met het internet als speeltuin wist het tweetal menig muziekliefhebber te verlokken met een korte snippet. Nu er daadwerkelijk muziek is gekomen, laat ORACLEZ weten dat er ze zijn. En de muziek mag er wezen!

De verschijning van het duo mag er ook zijn; getooid met lange vlechten (AVA) , weelderige lokken (XXANCTUARII) en witte ooglenzen zijn de droids niet te missen. Er is weinig bekend over de band, behalve dat ze optraden tijdens de Popronde en opende voor bands als CUT_ & Picture Plane.
ORACLEZ’ muziek doet in eerste instantie denken aan een mix tussen acts als The Knife, FKA Twigs en Fever Ray. Maar eigenlijk klinkt ORACLEZ vooral als ORACLEZ; het duo weet zichzelf op geheel eigen, spannende wijze te introduceren.

Opener Overflow klinkt dreigend maar heeft iets inzich waardoor je haast móet bewegen. ‘I fear for you, my simple child!’ zingt AVA. Op Birthgiver klinkt de zangeres voor een moment als Gwen Stefani, maar al snel ontpopt het nummer zich als een regenbui van gelaagde samples (van AVA’s vocals) en synths.
De buitenaardse muzikanten weten in ieder nummer een uitstekende gelaagdheid aan te brengen. Van de teksten tot de productie: dit is een EP die smeekt om meerdere luisterbeurten. Hoogtepunt Imagine is een bijna zeven minuut durende epic. Ritmewisselingen, een catchy refreintje, hevige synths, én die aandacht voor detail maken het tot de meest ultieme track van de EP.
Kamikaze klinkt verrassend zomers, maar verandert richting het einde in een claustrofobische regen aan klikkende percussie en duistere synths. Waar Imagine laat zien dat het tweetal een nummer kunnen uitstrekken tot het uiterste, laat Kamikaze zien dat ORACLEZ zeker niet bang is om een andere kant van zichzelf te laten zien.

Als geheel is ORACLEZ EP een donkere, eclectische, buitenaards goede plaat die verschillende kanten kent. Wanneer we bij het eindpunt, het Knife achtige Striptease, aankomen is het duidelijk dat ORACLEZ meer is dan de zoveelste synthpop-band. ‘I really really don’t care about your problems,’ zingt AVA alsof er een donkere wolk boven haar hoofd hangt. ORACLEZ is een unieke verschijning in ons Nederpoplandje. Net wanneer je denkt de muziek te doorgronden, klinken er steeds nieuwe geluiden waarbij AVA vocaal helemaal los gaat op XXANCTUARII’s betoverende elektronische sound. Keer op keer weten de twee knallers van nummers af te leveren, zonder een moment in irritante herhaling te vervallen. De muziek spat van de passie en smaakt naar meer. Tot de tijd van meer hebben we dit kleine meesterwerkje.

Oraclez speelt 4 juni in de Sugar Factory & 31 juli op Damaris Festival in Amsterdam.