Ought – Room Inside the World

Waardering

8

9

Ought is de enerverende, experimenterende, innovatieve, creatieve postpunkband van frontman Tim Darcy. Tim Darcy heeft zijn stem en sound enorm ontwikkeld op zijn solodebuut Saturday Night uit 2017. Duidelijk zoekende naar de juiste associaties en zonder vrees risico’s opzoeken. Dat resulteerde in een album met veel ups en downs.

Nu lijkt Tim Darcy samen met zijn bandleden de juiste balans gevonden te hebben. Het nieuwe album Room Inside The World lijkt meer op Darcy’s solodebuut dan op de voorgaande albums van Ought. Maar niet alleen Darcy heeft zich ontwikkeld door zijn solodebuut. Alle bandleden hebben in de tijd tussen het vorige Ought-album Sun Coming Down (2015) en nu Room Inside The World aan andere projecten gewerkt. De bandleden kwamen dan ook allemaal terug met een overvloed aan ideeën. In het creatieproces is er gebruik gemaakt van een audio en een visueel moodboard, zodat iedereen op één lijn zit. De muzikale ideeën van de band zijn namelijk net zo abstract als de songteksten. Dan is het beter om referenties aan te halen volgens Darcy.

Ought gebruikt op Room Inside The World een grote samenstelling aan verschillende geluiden en verschillende instrumenten. Zelfs de vocalen zijn elke track weer een verassing, alle frequenties worden uitgeprobeerd. Darcy vertelt in een interview met Drowned In Sound dat er veel inspiratie is gehaald uit Brian Eno’s synthesizer, maar andere inspiraties liggen ook duidelijk aan de oppervlakte. De muziek van Room Inside The World klinkt als een moderne interpretatie van legendarische bands, zoals The Smiths en The Cure. De sound klinkt ook bijzonder veel als de indieband Parquet Courts. Gelukkig ontstijgt Ought haar voorgangers door de karakteristieke vocalen, de brede instrumentatie, tempowisselingen en slimme breaks. Op Desire waagt Ought zich zelfs aan soul en gospel. Maar ook hier is een hele duidelijke eigen twist aanwezig, die ervoor zorgt dat ook dit nummer prima op het album past.

Waar Sun Coming Down voornamelijk maatschappelijke en politieke boodschappen bevatte, gaat Room Inside The World meer over filosofische concepten. Ought zet anderen aan om naar hun eigen ziel/hart te kijken. ‘Head on down the river/See your soul/Feel it sway’, zingt Darcy in These 3 Things. En op Into The Sea doet hij zelf ook mee: ‘I see the stain in the people now’. Over de teksten in totaal kan een essay worden geschreven. Gelukkig wordt er vaak ruimte gelaten voor eigen interpretatie. Darcy zegt tegen Drowned In Sound hier het volgende over : ‘The one thing that draws people to art is to be elevated and taken outside themselves. Most art is greater than just the sum of its parts.’

Het nieuwste album van Ought zit vol met redenen om er keer op keer naar terug te keren. De abstracte lyrics worden begeleid door een kleurrijk spectrum aan strak geproduceerde instrumenten. Dit is het beste album van Ought tot nu toe en een artistiek hoogtepunt.