Pearl Jam – Gigaton

Waardering

8

9

Zeven jaar moesten we wachten op nieuwe muziek van Pearl Jam, maar eindelijk is de opvolger van Lightning Bolt uit. Gigaton is het elfde studioalbum van de band uit Seattle en het is het wachten absoluut waard geweest. Frontman Eddie Vedder en zijn maten leveren namelijk een fraai album af in deze tijd waarin het aanbod van entertainment noodgedwongen beperkt is.

De opener van Gigaton is Who Ever Said dat als typisch Pearl Jam kan worden omschreven. Je hebt het gevoel dat je deze sound al meerdere malen van ze hebt gehoord, maar een paar verrassende toevoegingen zoals het toetsenwerk van Hawaiiaan Boom Gaspar en een fraai middenstuk maken dit up-tempo nummer toch bijzonder. Al met al een steady begin dat wordt opgevolgd door drie songs die al eerder waren vrijgegeven. In februari was Superblood Wolfmoon bijvoorbeeld al te beluisteren door je telefoon op de maan te richten. Het nummer start met een recht-toe-recht-aan riff en gaat daarna zowel muzikaal als tekstueel alle kanten op. Vooral door de originele gitaarsolo van Mike McCready en de geweldige tekst van Vedder (‘Focus on your focusness’) is Superblood Wolfmoon een nummer dat je een aantal keer moet draaien om alles een plekje te geven.

Dance of the Clairvoyants is het verrassendste nummer van Gigaton. Deze ‘dans van de helderzienden’ bevat een synthesizerdeuntje en een hippe riff die zijn geïnspireerd door de jaren tachtig. De invloed van Talking Heads is mede door de agressieve zang van Vedder à la David Byrne duidelijk aanwezig. Toch heeft Pearl Jam er een eigen sound aan toegevoegd die een totaal andere kant van de band laat zien. Dance of the Clairvoyants is apart en daarmee niet alleen interessant voor rockfans. De lange outtro is ideaal om even weg te dromen en de waarschuwing ‘When every tomorrow is the same as before’ tot je door te laten dringen. Pearl Jam is helemaal klaar voor de jaren twintig.

Quick Escape is een rollercoaster van geluid waarbij bassist Jeff Ament en drummer Matt Cameron lekker los kunnen gaan, zoals John Paul Jones en wijlen John Bonham in de hoogtijdagen van Led Zeppelin deden. Vedder wordt subtiel geholpen door soulvolle achtergrondzang en wederom een vette gitaarsolo van McCready om het nummer naar een laatste climax te loodsen. Quick Escape is hardrock op z’n best, maar het melodieuze hoogtepunt Seven O’Clock moet nog komen. Hierin beschrijft Vedder op een beeldschone manier in zes minuten zijn vaderland en haar huidige ‘Sitting Bullshit’ president.

Donald Trump krijgt op Gigaton overigens meerdere keren een veeg uit de pan van de charismatische zanger. Op het prachtige afsluitende River Cross is de tekst ‘While the government thrives on discontent and there’s no such thing as clear’ duidelijk bedoeld voor Trump en zijn regering. River Cross is een ingetogen nummer dat wordt afgesloten met een hoopvolle blik richting de toekomst.

De dood van Soundgarden-frontman en vriend Chris Cornell in mei 2017 heeft volgens Pearl Jam grote invloed gehad bij de totstandkoming van Gigaton. Ondanks of misschien wel dankzij deze tragische gebeurtenis is het een geweldig album van een unieke band geworden.