Pip Blom – Welcome Break

Welcome Break van Pip Blom

Waardering

7

7

7

7

7

7

7

7

7

6

Het debuutalbum Boat bezorgde de Amsterdamse Pip Blom en band in 2019 een plek op Glastonbury, waar ook de rest van Engeland sowieso al fan is. De indiepop van Blom slaat aan en maakte dat ze mee op tour mocht met bands als Franz Ferdinand en The Breeders. In Nederland moest de frontvrouw tot voor kort rondkomen als freelance afwasser. Vrijdag verscheen opvolger Welcome Break. Ruim een maand te laat, hoewel de reden dan wel weer rock ’n roll is: het vinyl was op.

De band had best twee weken quarantaine over voor dit album, zo bleek. Ze namen de plaat een jaar geleden op, in het Engelse kustplaatsje Ramsgate. Welcome Break vertoont veel gelijkenissen met Boat. In de basis, zijn het wederom elf (eentje meer) sterke, indieliedjes met leuke gitaarriffjes. Niks meer, niks minder.

De opbouw van deze elf tracks is erg voorspelbaar, blijkt al na enkele liedjes. Riffje, drums, zang, koortje, krachtig refrein, riffje. Dat maakt dat de individuele liedjes niet echt blijven hangen. Alles lijkt een beetje op elkaar. Verschillen zijn er natuurlijk wel – Different Tune is wat rustiger, I Know I’m Not Easy To Like weer wat rauwer – maar die verschillen ontgaan je volledig als je maar met halve aandacht luistert.

Keep It Together doet het overigens ook best goed, net als You Don’t Want This. De singles zijn zorgvuldig uitgekozen. Dit viertal is – hoewel ook deze op het eerste gehoor verdomd veel op elkaar lijken – wat minder in beton gegoten dan de meeste liedjes op de plaat.

Welcome Break lijkt zó erg op het debuut van Blom en band, dat vergelijken onvermijdelijk is. De plaat is wat meer recht-toe-recht-aan dan zijn voorganger, maar de liedjes zijn in opbouw zó hetzelfde, dat je de twee albums blind kunt shuffelen en niet doorhebt welk liedje van welk album afkomstig is.

Pip Blom weet zeker geen saai album neer te zetten, maar eentonig is het wel. Je bent halverwege, voor je er erg in hebt. Welcome Break luistert lekker weg, maar weet nog niet echt te overtuigen. Is dat erg? Niet persé. Welcome Break is desondanks een vrolijke, energieke plaat. En live krijgt de band ook met deze plaat haar zalen niet meer stil. Komend voorjaar toert de band weer langs de Nederlandse poppodia.