RAYE – My 21st Century Blues

Waardering

9

Je hebt van die artiesten die alles kunnen: schrijven, performen, prachtig zingen, artistiek zijn, leuk om naar te kijken. Echt alles. Raye is zo’n artiest. Toch duurt het bijna tien jaar voordat haar nieuwe en allereerste album My 21st Century Blues het levenslicht ziet.

De 25-jarige Brit tekent in 2014 een contract bij Polydor Records. In de deal staat dat ze vier albums mag uitbrengen en als je dus alles kunt – zoals Raye – moet dat een makkie zijn. Aan liedjes geen gebrek, maar de boze platenbazen laten haar links liggen. Raye’s grote droom valt in duigen en van een album komt het niet.

Dom van ze. Rachel Agatha Keen, zoals de zangeres eigenlijk heet, worstelt zich namelijk met al haar woede en passie vrij uit het wurgcontract en scoort nu een wereldhit met Escapism als indie-artiest. Een dikke ‘fuck you’ naar de muziekindustrie is dan niet meer dan gepast. En dat vindt Raye zelf ook: op Hard Out Here, de eerste single van My 21st Century Blues zingt ze: ‘All the white men CEOs, fuck your privilege/Get your pink chubby hands of my mouth/Fuck you think this is?’

Bloedeerlijke en keiharde lyrics zijn de keywords van het album. Op het nummer Mary Jane heeft Raye het over haar achter-de-rug-liggende wietverslaving. Op The Thrill Is Gone ‘schreeuwt’ ze begeleid door een aantal trompetten over een relatie vol geweld en op Ice Cream Man gaat het over seksueel geweld; ‘So this producer hit me up on the DM/He told me: ‘Come to the studio, let’s cook it’/But when I go there, shoulda heard what he was saying/Trying to touch me, trying to fuck me.’

De teksten zijn treurig, maar niet zielig. Raye is stoer. Net zoals de sound van de plaat. Hoewel je de zangeres misschien kent van dancetracks met dj Jax Jones en David Guetta, gooit ze het voor het album over een andere boeg. De blues-boeg. De sound van het album is nostalgisch jazzy en soulvol, maar er zit een moderne strik omheen met r&b-invloeden en een harde, diepe beat.

Raye is een baas. Als je een album als My 21st Century Blues – met lyrics waar Raye’s ex-platenbazen van in hun broek schijten en een sound die zó eigen is – jouw debuut mag noemen, dan ligt er een fantastische toekomst voor je in het verschiet.