Rhye – Home

home

Waardering

7

8

De Canadese zanger Rhye staat bekend om zijn zwoele r&b-stijl. Hij weet groovy beats te combineren met een strakke productie en moderne synths en heeft hiermee een specifiek geluid gecreëerd. Zijn nieuwe plaat Home voelt dan ook als thuiskomen.

Zoals verwacht is Home een aaneenschakeling van groovy tracks met een elektronisch tintje, vol funky basloopjes en fijne details in de productie. De catchy leadsingle Beautiful is hiervan een goed voorbeeld. De instrumentatie blijft nooit lang hetzelfde, er is altijd wel een verandering gaande in de vele geluidseffecten en synths die het nummer kleur geven. Dat gevoel van constante beweging in de muziek houdt het interessant en zorgt ervoor dat je niet snel verveeld raakt.

Veel nummers volgen min of meer dezelfde formule: er wordt een zwoele, intieme sfeer gecreëerd aan de hand van verleidelijke teksten en soepele basloopjes. Richting het einde komen er dan vaak nog wat strijkers aan te pas voor wat extra dramatiek. Op veruit de meeste nummers blijft er echter genoeg variatie over, dus stoort dit patroon nauwelijks. Zo is Helpless een perfect voorbeeld van het vakwerk dat in dit album zit. Het volgt de vaste route en bestaat uit redelijk simpele instrumentatie, maar toch weten de subtiele details in de productie de track ontzettend vermakelijk te houden.

Toch zijn er ook een aantal dertien-in-een-dozijn-momenten op Home te vinden die voorbijgaan zonder al te veel indruk te maken. Safeword en Sweetest Revenge hebben bijvoorbeeld net wat weinig om het lijf en wiegen je een beetje in slaap. Het is daarom fijn dat halverwege de plaat de Disco-single Black Rain voorbijkomt. Het is het meest uptempo nummer op dit album en trekt de luisteraar weer even helemaal bij de les. Goede timing dus en goed voor de flow van het album.

Een opvallend element op Home is het engelengezang dat als een motief door het album loopt. Het begint bij Intro, waarin een soort kerkkoor-vocalen te horen zijn die zonder verdere instrumentatie de plaat inluiden. Als een rode draad komt dit engelenkoor op de rest van Home zo nu en dan eens om de hoek kijken. Het is een opvallende verbindende factor voor de verschillende nummers. Ook op Hold You Down – een nummer dat verder gedicteerd wordt door een diepe bas en een zwoele gitaarsolo – komt het koor bijvoorbeeld voorbij. De absolute climax bevindt zich echter helemaal aan het einde van de plaat. Op Outro bouwt de engelenzang naar een indrukwekkend hoogtepunt toe. Het zorgt voor een spectaculair einde van het album. Home is een plaat die bij uitstek geschikt is voor een intiem avondje op de bank bij het haardvuur. Zwoel, ingetogen en verleidelijk zijn woorden die het best op dit aangename album van toepassing zijn