Royal Blood – Royal Blood

Ze hebben op dit moment het best verkochte rockalbum van de afgelopen drie jaar. En zullen dat record nog even vast houden. Want Royal Blood staat voor een tweede week op nummer 1 in de Britse hitlijsten. Twee gorilla’s die vuige bluesrock maken met aanstekelijke riffs: dat is Royal Blood.

Royal Blood bestaat uit Mike Kerr (zang/basgitaar) en Ben Thatcher (drums). In een korte tijd wisten de twee een ware hype op te bouwen die vorig jaar november begon met de single ‘Out Of The Black’. Daarna volgden al snel nummers als ‘Figure It Out’, ‘Little Monster’ en ‘Come On Over’. Gevolg was propvolle festivaltenten en intense live shows. Royal Blood’s debuut is precies wat die singles en liveshows representeren: harde bluesrock met catchy riffs, terwijl Kerr’s dramatische zang zorgt voor de juiste intensiteit.

Royal Blood is precies wat je verwacht van het duo uit Brighton. Maar er is ook genoeg om te ontdekken. ‘Blood Hands’ is creepy en bouwt zich heerlijk op, terwijl ‘You Can Be So Cruel’ zorgt voor de juiste afwisseling met zijn opzwepende riffs. Op tekstueel niveau is het erg duister en verbitterd. Frustraties en woede worden begeleid door de knallende muziek. Een fijne combinatie wat mij betreft.  Soms klinkt de muziek alsof het van The Black Keys (‘Better Strangers’) had kunnen zijn, er zitten inderdaad wat sporen van The White Stripes verstopt, maar Royal Blood laten zien dat ze op eigen benen staan. Stevige benen, want de riffs van Kerr gaan alle kanten op, terwijl Thatcher voor de juiste percussie-hysterie zorgt. Het had misschien soms wat meer uitgerekt gemogen. Maar dat laten ik over aan de liveshows. Royal Blood laat zien dat rock ’n roll nog lang niet dood is met dit beukende debuut.

Label: Black Mammoth