Sam Fender – Dead Boys

Waardering

8

9

Sam Fender, voor de meesten onder ons waarschijnlijk nog een onbekende naam, maar niet voor lang meer want deze jongeman gaat het maken! Althans, dat verwachten we, want wat een fijn stemgeluid heeft Fender. Tijdens zijn tour brengt hij nu zijn debuut ep Dead Boys uit.

Om maar meteen met de nadelen te beginnen. Fender bracht zijn laatste single vorige week uit, waardoor er maar één echt nieuwe track op de ep te vinden is. Maar deze laatste single Spice is wel een goed voorbeeld van een typische Fender song. Met een goede beat en gitaar als ondertoon, een catchy refrein en een lekker uptempo en afwisselend ritme weet de Engelsman tot nu toe iedere track tot een goede te maken. Zo ook Spice, hoewel het nummer nog geen tweeënhalve minuut duurt.

Met zijn populaire track Dead Boys wil hij laten zien dat praten over je problemen beter is dan al je emoties binnen houden. En dat doet hij in een heerlijke rocktrack waarin het tempo langzaam opbouwt tot een fijne climax. In Sams geboorteplaats North Shields vlakbij Newcastle hebben meerdere jongens, waaronder een vriend van Sam zelf, zelfmoord gepleegd. Niemand wist dat ze problemen hadden of ergens mee worstelden.

Het enige nummer dat er kwalitatief niet echt uit springt is Poundshop Kardashians. Dit nummer is gewoonweg te populair om in het straatje te passen van wat we van Fender gewend zijn. Wat de andere nummers van Fender goed maakt, zijn de vele hoogte- en tempowisselingen in de tracks die worden afgewisseld met de coupletten. Maar Poundshop Kardashians kabbelt voor Fenders doen een beetje voort zonder duidelijke klappers. Wat jammer is, want het nummer staat midden op de ep en onderbreekt de net goed opgebouwde sfeer van Dead Boys.

De andere nummers op de ep, Leave Fast en Dead boys, kenden we al van Fender. Beide zijn het ontzettend fijne rocktracks waarin zijn geweldige stem te horen is. De plaat sluit af met het rustige Leave Fast. Het enige bijna mellow nummer dat we tot nu toe van de 22-jarige kregen. Een in één woord prachtig nummer waar je kippenvel van krijgt. Fender laat hier horen ook de langere en hogere uithalen prima aan te kunnen.

De meeste van zijn eerder uitgebrachte tracks zijn echter niet te beluisteren op zijn debuut ep. Waar hij tijdens zijn concert in Het Paard in Den Haag vooral de zaal tot dansen bracht met Start Again en Millennial missen deze tracks op de ep. Ook zijn populaire nummer Play God en Friday Fighting en Greasy Spoon missen.

Al met al zet Fender een meer dan prima debuut ep neer, maar ons advies aan de luisteraar is: beperk je blik niet tot de ep, maar luister vooral even al zijn nummers (zijn er maar 10, helaas) want Fender heeft een talent dat je echt gehoord moet hebben.