Shawn Mendes – Illuminate

Waardering

7

8

8

Hij heeft al een album en meerdere hits op zijn naam staan, toert momenteel de wereld rond en vult volgend jaar de Ziggo Dome. Shawn Mendes is pas net meerderjarig, maar gaat ontzettend lekker. Hij werd bekend dankzij het nummer Stitches, dat de vierde plek in de top 40 behaalde. Ongeveer een jaar na zijn debuutalbum Handwritten, komt hij nu met Illuminate.

Het doet een beetje denken aan Justin Bieber: jongen uit Canada maakt muziek, zet dit online en wordt vervolgens ontdekt. Het enige verschil zit hem in het social media platform waar gebruikt van werd gemaakt, in Mendes’ geval was dat Vine. Mendes was pas vijftien toen hij een contract bij Island Records tekende (een label waar Bieber trouwens ook ooit bij zat), waarbij hij vervolgens het nummer Life of the Party uitbracht.

Toch was het pas na Stitches dat Mendes bekendheid verwierf in Nederland. En door I Know What You Did Last Summer en Treat You Better werd hij al snel een gevestigde naam. Hoewel hij in zijn vrije tijd ook nog eens model is, houdt hij zich toch het grootste gedeelte van de tijd bezig met muziek maken. Zijn gitaar is dan ook nooit ver uit de buurt en een van de belangrijkste instrumenten op Illuminate.

De titel van zijn album is een reminder dat muziek een van de grootste dingen is die licht brengt in donkere tijden. Nummers als Lights On passen qua titel prima in deze visie. Dat laatste lied gaat trouwens echter over het ‘houden van iemand’ met de lichten aan of beter gezegd de liefde bedrijven met de lichten aan.

Illuminate opent met Ruin, een track die je met elke keer dat je hem luistert meer gaat waarderen. Ruin heeft de sfeer die het hele album van Mendes heeft: een soort laid back, chille gitaarmuziek waar Mendes met zachte stem overheen zingt. Liefde is een thema dat in zo’n beetje iedere plaat terug te vinden is.

Bij Mercy geldt ook dat hoe vaker je hem hoort, hoe meer je de muziek gaat waarderen. Mendes begint zacht neuriënd en bouwt op naar het refrein, waar hij uitpakt met zowel zijn stem als een achtergrondkoor. Dit nummer wordt opgevolgd door Treat You Better, al een aantal weken geleden uitgebracht als single en inmiddels zo vaak op de radio gedraaid dat het een van de nummers is die je zou skippen als het voorbij komt op Illuminate.

Op het eerste gezicht lijkt deze tweede cd een zoetsappige verzameling van liefdesliedjes, maar wanneer je meer dan eens naar het album geluisterd hebt merk je dat de nummers dan wel allemaal over liefde gaan, maar wel goed in elkaar zitten. Je begint Mendes’ zachte stem en zijn gitaarspel te waarderen, kijkt over de soms wat oppervlakkige teksten heen en bent in staat om naar het resultaat te kijken. En het resultaat mag er zeker wezen.