Stefflon Don – Secure

Waardering

4

De Britse hiphopsensatie Stefflon Don is er zeker niet eentje om overheen te slapen. De in Engeland geboren rapster met Jamaicaanse roots groeide op in Rotterdam, verhuisde op haar veertiende terug naar de UK om vervolgens als kapster aan de slag te gaan. Dat bleek toch niet haar droombaan te zijn. Nee, rappen is wat Stefflon Don het liefste deed. Zo gezegd, zo gedaan. In 2016 tekende ze haar eerste recorddeal en kort daarna bracht ze haar eerste mixtape Real Thing uit. Hierna volgden heel wat samenwerkingen die onder andere door Steff’s aandeel grote hits werden. Bum Bum Tam Tam en Instruction zijn twee ‘kleine’ voorbeeldjes. Hoge verwachtingen voor haar tweede mixtape dus.

Die mixtape kwam afgelopen vrijdag uit. Secure heeft Stefflon Don hem genoemd. Secure heeft eigenlijk twee kanten. Een ‘bad b***’-kant en een ‘cheesy songs’-kant, je weet wel; van die oorwurmpjes die Jason Derulo maakt, of Sean Kingston een paar jaar geleden.

Laten we beginnen met de cheesy nummertjes. Pretty Girl is er zo één. Een meisje (Stefflon Don) en een jongen (rapper Tiggs Da Author) rappen op een vrolijk en zomers riedeltje over hun ‘puber’-relatieproblemen. Luister naar de verse ‘You know it ain’t never safe when I’m around/They said bad girls never do no good’ en je snapt het… Cheesy.

De volgende oorworm is een remix van misschien Stefflon Don’s grootste solohit tot nu toe; Hurtin’ Me. Vorig jaar bracht de rapper de track uit en inmiddels is ‘ie goed voor bijna honderd miljoen luisteraars op Spotify. Voor deze mixtape maakte ze ervan samen met Sean Paul, Popcaan en Sizzla. Ondanks de gastrappers is het nog steeds Steff die de show steelt door haar bijna soulvolle inbreng. Iets minder rap, maar iets meer zang. Hurtin’ Me is een feel-good nummer dat al na dertig seconde niet meer uit je hoofd gaat. Niet heel gek, want het refrein wordt tig keer herhaald. ‘I heard you got a new girlfriend and it’s hurtin’ me, me, me.’

Maar Stefflon Don heeft ook een andere kant. De ‘Pas op! Ik ben een bad b***h’-kant. Lil Bitch bijvoorbeeld. De titel van de track is precies wat je van het nummer mag verwachten. Op agressieve wijze rapt Steff alsof haar leven ervan afhangt. Ze zal eens even laten zien en horen wie hier de baddest in the game is. Alleen kennen we dat kunstje inmiddels wel. Rappers die heerlijk stoer proberen te doen.

En ook het kunstje over het hebben van moneys is iets dat al te vaak voorbij is gekomen. ‘On Gucci, Gucci/Louis, Louis, Louis’, rapt Steff in What You Want. Really?

Het is moeilijk om te zeggen, maar wat een slecht project is Secure. Er staan veel te veel cheesy nummers op de mixtape en zelfs als Stefflon Don niet cheesy probeert te doen, maakt ze het juist nóg meer cheesy. De teksten zijn voor de hand liggend en de muziek is niet speciaal genoeg om dat te verbloemen. Laten we Secure snel vergeten en snel doorgaan naar een volgende mixtape.

Wat vind jij van deze plaat?