The Bamboos – Hard Up

Waardering

7

8

Eerder dit jaar bracht de Australische funkband The Bamboos een eigenzinnige en spetterende versie van Ride On Time uit, een cover van de 90s hit van Black Box. Een voorproefje van hun tiende studioalbum Hard Up dat nu het levenslicht ziet. In de ruim twintig jaar van hun bestaan zijn ze vooral actief op hun eigen continent, maar ze hebben langzamerhand ook de rest van de wereld warmgespeeld met hun enthousiaste mix van funk en soul, aangelengd met een vleugje pop. Een constante factor in hun werk zijn de soulvolle blazerssectie en de funky drums die vooral resoneren met funk uit de gouden jaren 70, en niet te vergeten de stem van zangeres Kylie Auldist. Een zangeres met een gloedvolle, diepe stem die zowel in de ballads als de ruigere funktracks moeiteloos overeind blijft.

Het album opent met de titeltrack, die gelijk uit de startblokken schiet met strak drumwerk en een beukend en gierend Hammondorgel, aangevuld met een pompende baslijn. Een nummer dat gelijk blijft hangen vanwege de combinatie van aanstekelijke grooves, stevige zang en een bluesy gitaarsolo halverwege. De toon is gezet voor drie kwartier muziek van grote klasse, zowel de uptempo als de rustige tracks houden de luisteraar bij de les. Power Without Greed borduurt moeiteloos voort op Hard Up met strakke blazers en een ritmesectie die doorploegt als een onverwoestbare dieselmotor. Auldist laat haar stem voluit gaan en in de instrumentale break komt nog een dwarsfluit voorbij. Een geslaagde gimmick die doet denken aan ‘70s funk van bands als Brick.

The Bamboos hebben ook een drietal gastzangers bereid gevonden hun stem te laten klinken in drie wat meer op soul gerichte songs. Allereerst draaft de Australiër Ev Jones op in While You Sleep, een midtempo track met sprankelende keyboards. In het iets traditionelere It’s All Gonna Be O.K. heeft de Amerikaan Joey Dosik de microfoon in handen. Naast zijn solowerk speelt hij ook veelvuldig samen met Vulfpeck. Zijn wat hoge stem geeft de track een typisch jaren zeventig soulrandje a la The Chi-Lites. Durand Jones is de derde gast die The Bamboos versterkt. If Not Now (When Then) is een sterk soulnummer waarin de band en Jones elkaar prachtig aanvullen.

Vlak voor het einde wordt er even op de rem getrapt met de soulballade I Just Heard You Leaving, waarin alle soulingrediënten aanwezig zijn. Verlatenheid, eenzaamheid en pijnlijke gevoelens, kortom rauwe emoties begeleid door piano en meehuilende blazers. Veel tijd voor verdriet is er niet, want de plaat wordt afgesloten met het reeds genoemde, stevig funkende Ride On Time. Waardoor je gelijk opspringt om de plaat op repeat te zetten.

Met Hard Up voegen The Bamboos een sterk album toe aan hun discografie. Modern en toch lekker retro, oftewel smakelijk opgediende funk met een sterk soularoma. De band speelt strak en het album klinkt als een klok. De productie geeft alle ruimte aan de individuele instrumenten, maar weet immer de band als geheel te laten klinken. De gastzangers vormen een welkome, maar organische aanvulling. Hoewel de plaat vanaf de eerste luisterbeurt lekker in het gehoor ligt, blijkt de kracht van de muziek vooral na meerdere luisterbeurten. Een beetje down, behoefte aan uplifting muziek, of gewoon zin in een feestje? Hard Up wordt van harte aanbevolen!