The National – I Am Easy To Find

Waardering

8

7

I Am Easy To Find van The National is niet alleen hun nieuwste album, maar ook de soundtrack van de gelijknamige korte film van Mark Mills, die zelf ten dele de plaat in elkaar flanste.  De band slaat – doorgaans geleid door Matt Berninger’s zware stemgeluid –  nieuwe paden in door de samenwerking aan te gaan met een groep zangeressen.

Het is niet altijd even makkelijk als een band een richting opgaat die tegen hun eigen geluid in gaat. Gelukkig wist The National met hun vorige album Sleep Well Beast op subtiele wijze nieuwe stappen te zetten zonder hun kracht te verliezen. Die kracht zat hem vooral in het brommerige gezang van Matt Berninger. Op I Am Easy To Find combineert de band zijn geluid met prachtige arrangementen en neemt Berninger een stapje naar achter. Niet langer is hij de verhalenverteller maar zijn het de zangeressen, zoals Sharon van Etten en David Bowie-bassist Gaill Ann Dorsey, die de luisteraar meeslepen in de muziek.

Zo weet Dorset een bijzonder moment te creëren op opener You Had Your Soul With You. Het nummer begint met een opzwepende intro maar klinkt als snel vertrouwd. Pas als Dorsey’s moment komt voelt het niet langer als vanouds. De donkere stem van Berninger wordt plotseling bijgestaan door Dorset’s warme zang. En zo speelt de band de hele plaat met de luisteraar. Dat dat vertrouwde wegvalt is echter geen minpunt. Het is eerder een herhalende stap vooruit, die in ieder nummer terugkeert. Berninger bezingt samen met de dames op subtiele, soms emotionele wijze over relaties, het leven en alles wat daarbij komt kijken. Zo neemt Mina Tindle het voortouw op Oblivions en figureert de zanger vooral als assistent. ‘You don’t know what it’s like to be around you/ I still got my fear’, zingt ze bijgestaan door de bariton van Berninger.

Lisa Hannigan schittert op de indringende triphop van The Pull of You samen met de bizarre spoken word-versen van Berninger. Maar het is toch echt de ballad I Am Not In Kansas dat het grote hoogtepunt is. Op humoristische wijze weet Berninger je mee te slepen in zijn verhaal; de bijdragen van Van Etten, Dorset, en Kate Stables zorgen voor een mooie balans.

De band maakt wat misstappen zoals op onnodig theatrale Where Is Her Head, maar dit wordt met het door de fans geliefde Rylan weer goed maakt.  De invulling van de rest van de band – de drumpartijen van Bryan Devendorf blijven fenomenaal – is indrukwekkend. Er hadden best twee of drie nummers af gekund; het is met 64 minuten en 16 nummers best een lange zit. Het kan soms wat vermoeiend zijn om alles te verwerken.

I Am Easy To Find is een ambitieuze plaat. Het album heeft iets overweldigends; de band geeft met zestien liedjes maar weinig ruimte om op adem te komen. Maar hoe dan ook is het knap dat de band zichzelf niet verliest. I Am Easy To Find is wederom een prestatie voor een band die voorlopig nog niet stil zit.