The Wombats – Fix Yourself, Not The World

Waardering

7

8

8

8

8

Fix Yourself, Not The World is het vijfde studioalbum van The Wombats, de band rond zanger/gitarist Matthew Murphy. Een jaar na het uitstekende Beautiful People Will Ruin Your Life ging het drietal in 2019 enthousiast aan de slag om een opvolger af te leveren. Tijdens een gezamenlijk verblijf in Los Angeles schreven ze het leeuwendeel van de nummers voor deze nieuwe release.

Het schrijfproces verliep soepel, maar de pandemie gooide roet in het eten toen ze de liedjes wilden opnemen, omdat de bandleden in verschillende delen van de wereld wonen. Dit werd opgelost door hun bijdragen vanaf begin 2020 apart van elkaar op te nemen: Murphy in Los Angeles, bassist Tord Øverland Knudsen in Oslo en drummer Dan Haggis in Londen. De opnamen werden vervolgens naar de producers Jacknife Lee, Gabe Simon, Paul Meany, Mark Crew en Mike Crossey opgestuurd en het resultaat is een fraai album met de opvoedkundige titel Fix Yourself, Not The Worldgeworden. De songtitels die de heren deze keer op papier hebben gezet zijn trouwens opnieuw apart te noemen, want naast tegeltjeswijsheden als People Don’t Change People, Time Does en Work Is Easy, Life Is Hard wordt tevens een welgemeend advies gegeven: Don’t Poke The Bear.

Buiten de bijzondere songtitels en de indrukwekkende albumhoes (gemaakt door het Duits-Amerikaanse pixelkunst-collectief eBoy) staat op Fix Yourself, Not The World gelukkig ook nog gewoon lekkere muziek van hoge kwaliteit. Zo is opener Flip Me Upside Down een vrolijk uptempo nummer zoals je van The Wombats mag verwachten. Met zoals zo vaak de zeer herkenbare stem van Murphy in het middelpunt van een heerlijke chaos. Ondanks het rustige begin valt This Car Drives All By Itself in dezelfde categorie als Flip Me Upside Down. Het refrein kan lekker uitbundig worden meegezongen en om de chaos te vergroten zijn er nog een aantal grappige geluidseffecten toegevoegd.

De single If You Ever Leave, I’m Coming With You is eigenlijk niet meer dan een simpel gitaarakkoord met minimale begeleiding dat bij de refreinen met alle beschikbare middelen wordt omgetoverd tot een sfeervolle meezinger. Method To The Madness begint – anders dan de titel doet vermoeden – als een rustig voortkabbelende ballad. De band werkt echter vanuit een trage beat langzaam maar zeker toe naar een formidabele climax, waardoor Method To The Madness een van de hoogtepunten van het album is.

The Wombats beschikt over een eigen stijl, maar dat de band ook goed uit de voeten kan met een sound die we niet zo van ze gewend zijn, bewijst Work Is Easy, Life Is Hard. Vooral door de waarop Haggis drumt, had dit zomaar een cover van New Order kunnen zijn. De drums zijn ook nadrukkelijk aanwezig in Don’t Poke The Bear, dat een afwisselend nummer met grappige achtergrondzang is.

In het korte afsluitende Fix Yourself, Then The World nuanceert de band haar albumtitel, door te adviseren om naast jezelf toch ook de wereld te verbeteren. Hierdoor mag je blij zijn met het bestaan van The Wombats, want zonder deze vrolijke band uit Liverpool zou de wereld er een stukje minder fraai uitzien.