TLC – TLC

Waardering

3

4

Comebacks zijn helemaal hot op dit moment. Zo maakten Blondie, Shania Twain, (binnenkort) de Spice Girls en nog veel meer grootheden van de vorige generatie onlangs hun muzikale terugkeer. Maar deze comeback is misschien wel één van de meest speciale; die van TLC. ’s Werelds populairste meidengroep is namelijk terug met een nieuw album. Too bad voor de fans: het album is tevens ook het laatste album van de meiden.

De terugkeer van TLC is bijzonder te noemen. De band scoorde immens grote hits als No Scrubs en Waterfall die iedereen nog steeds uit volle borst mee kan zingen. TLC stond voor vrouwenpower, stoer, sexy en zelfverzekerdheid. Ze waren populair (lees: heel erg populair), want in totaal verkochten ze meer dan 65 miljoen albums. In 2002 ontstond er ruzie tussen de temperamentvolle dames en tot overmaat van ramp overleed bandlid Left Eye tijdens een auto-ongeluk. Het leek gedaan met de TLC-magie.

Dertien jaar later (2015) kwamen T-Boz en Chilli met de mededing een comeback te maken, maar wel met één voorwaarde; de fans moesten het album betalen. Ja, je leest het goed. De populairste meidengroep uit Amerika moest hun album, dat ze overigens TLC hebben genoemd, laten financieren via crowdfunding. Treurig.

Introduction; zo heet het openingsnummer van de plaat. Het nummer is letterlijk een introductie van de meiden. “TLC, TLC, TLC/We back”, zingen de meiden en hier en daar roepen ze de titels van hun grootste hits. Introductielied numero twee is Way Back. “It’s been a long, long time coming” is namelijk de eerste zin van de track. Hiphop, R&B en harmonieus gezang zijn de ingrediënten van alle TLC-hits en deze ingrediënten zijn ook te vinden in Way Back. Je hart maakt een nostalgisch sprongetje.

De warme en goede herinneringen aan de jaren ’90 en ’00 die je krijgt van Way Back worden snel verstoord bij het luisteren van de rest van het album. Het is om te huilen en niet vanwege het feit dat het TLC’s laatste album is. Ongeïnspireerde teksten, vlakke producties, saaie melodietjes en het gemis van pit zorgen voor een luisterbeurt die je niet nogmaals wilt ondergaan.

Bij de crowdfunding haalde TLC meer dan $400.000,- op door onder andere Katy Perry die meer dan vijfduizend dollar doneerde. Genoeg geld voor een goed en laatste album zou je denken. Blijkbaar niet. Het album TLC is een goedkope bedoening en kan zeker niet tippen aan het succes dat de dames heel wat jaren geleden behaalden. Helaas geen goed en waardig afscheidscadeau voor de fans van TLC. Missen hoeven ze hun favorite band in ieder geval niet, want op ieder mogelijk feestje wordt No Scrubs nog steeds minimaal drie keer per nacht gedraaid.