Tove Lo – Lady Wood

Waardering

7

8

8

8

Al lange tijd was de Zweedse dame Ebba Tove Elsa Nillson een grootheid in de muziekindustrie. Zo schreef ze onder andere nummers voor Hillary Duff, Girls Aloud en de hit Love Me Like You Do van Ellie Goulding. Toch is het pas twee jaar geleden dat Ebba doorbrak met haar eigen muziek. Met haar debuutalbum Queen Of The Clouds en haar single Habits (Stay High) in het bijzonder leerde de wereld haar kennen als Tove Lo. Nu – twee en een half jaar na haar doorbraak – is Tove Lo terug met een nieuwe plaat; Lady Wood.

Hoewel het debuutalbum van Tove Lo nog in te delen was in de categorie alternatieve indie, hoort Lady Wood niet meer in dat hokje. Met haar tweede album zoekt ze meer de duistere popkant op. De in Stockholm geboren zangeres gaf in meerdere interviews aan dat ze zich dit keer heeft laten inspireren door techno en onder andere zanger The Weeknd.

Dat ze door deze sound geïnspireerd werd is al vanaf de openingstrack te horen. Het nummer Influence (samen met rapper Wiz Khalifa) is een donkere track met elektronische invloeden. “I’m onder the influence/So don’t trust every word I say”, zingt Tove. In het nummer laat de zangeres je weten dat ze doet waar ze zelf zin in heeft en dat het haar vrij weinig kan schelen wat anderen daarvan denken. De zangeres zingt in Queen Of The Clouds nog over hopeloze, onbereikbare en mislukte liefdes. Lady Wood is more of that, maar dan een stuk rebelser.

Natuurlijk gaat ook Lady Wood over liefde – want welk album met vocalen heeft geen liedjes die over liefde gaan? -, maar Tove Lo wil haar luisteraars vooral laten weten dat het haar allemaal niet zoveel kan schelen. Zo gaat het nummer True Disaster over een liefde die gedoemd is om te mislukken, maar door de lyrics “I give zero fucks about it” is te horen dat Tove Lo zich er niet al te druk om maakt.

Een van de hoogtepunten van het album is de negende track van de plaat: Imaginary Friend. Op Lady Wood komt Tove Lo over als een zelfverzekerde en krachtige meid, maar in Imaginary Friend is duidelijk te horen dat ze dat niet altijd is. Ze zingt: “People said you’re not a superstar/Can’t jump that far/Imaginary friend stay with me till the end”. Een toch wel stoere track waar je kippenvel van krijgt.

Ondanks het feit dat Tove Lo rebels zingt over een niet perfecte liefde – iets wat veel mensen aanspreekt – en een populaire, donkere en elektronische sound heeft, is Lady Wood niet gemaakt voor de commerciële radio. De tracks op het album zijn wat terughoudender dan Queen Of The Clouds. Niet qua tekst, maar wel qua sound en vocalen. Op Lady Wood is geen enkel nummer dat echt explodeert. Dit is niet per se negatief; het maakt Tove Lo en haar nieuwe album alleen maar een stuk mysterieuzer.

Tove Lo is een van de artiesten die zich wil blijven vernieuwen en dat is zeker gelukt met Lady Wood. Samen met producers als Illya en Oscar Holter is het de 28-jarige zangeres gelukt om een duistere samenhangende sound te creëren voor de plaat. De sound en boodschap van het album zijn niet per se heel vernieuwend in de muziekindustrie, maar wel voor Tove Lo.

Tove Lo staat volgend jaar op 8 maart met haar Lady Wood Tour in de Melkweg. De kaartverkoop is 28 oktober gestart.