Tyler, The Creator – IGOR

Waardering

8

9

8

Tyler, The Creator stelde zich met zijn vorige plaat Flower Boy kwetsbaarder op dan ooit tevoren. Gepaard met de sublieme productie en toffe samenwerkingen had de rapper zijn beste plaat tot dusver gemaakt. Ook zijn nieuwe album IGOR zit vol met emotie, maar is bovenal een waanzinnige trip. Maar wat IGOR vooral zo goed maakt is de eigenzinnigheid; het valt niet te vergelijken met Flower Boy. 

IGOR gaat over een gebroken hart. Muzikaal gezien zit de plaat vol met groovy beats, harde baslijnen en onverwachte muzikale wendingen. Opener IGOR’S THEME begint gelijk goed. Het nummer sprankelt door de weelderige synthesizers, een beukende hiphop beat en achtergrondzang met een bijdrage van Solange.  ‘Ridin’ ‘round town, they gon’ feel this one’, klinkt er in het refrein gezongen door rapper Lil Uzi Vert. Wat er daarna volgt is een duizelingwekkend kijkje in het creatieve brein van een artiest die met de jaren is gegroeid.

Na het zinderende openingslied volgt EARFQUAKE; hierin wordt het narratief van de rapper duidelijk. ‘Don’t leave, it’s my fault/’Cause when it all comes crashing down I’ll need you’, zingt Tyler onder een psychedelische beat. De hele plaat zingt/rapt Tyler over verdriet, om op het einde eindelijk een plek te geven aan zijn pijn. De beste track is GONE, GONE/ THANK YOU. In de eerste helft zingt en rapt hij direct naar zijn ex. ‘My love’s gone’, klinkt er bitterzoet in het refrein, om vervolgens op de tweede helft met een bewerkte stem zijn voormalige liefde te bedanken. Op de psychedelische afsluiter ARE WE STILL FRIENDS? vraagt hij af of ze eventueel nog vrienden kunnen zijn. ‘I don’t wanna end the season on a bad episode’, rapt hij over de rommelige productie heen. Ook heerlijk hoe de rapper lekker onverstoord vals de plaat afrondt zonder dat dit stoort.

IGOR heeft iets absurdistisch. De kleurrijke productie onderdrukt de emotionele boventoon in de teksten. De muziek gaat alle kanten op; alsof je verdwaalt in een doolhof en net als je denkt de uitgang te hebben gevonden weer in een andere richting wordt geleid. Of het het beste werk van de artiest is, doet er niet toe. IGOR staat zo sterk op zichzelf dat het niet te vergelijken is met het vorige werk van de Tyler, The Creator. Een ding is wel zeker; we hebben hier te maken met een creatief meesterbrein en we kunnen niet wachten om te zien wat hij nog meer te bieden heeft.