Van Morrison – The Prophet Speaks

Waardering

8

The Prophet Speaks is het veertigste (!) studio-album van Van Morrison. De plaat ligt in het verlengde van voorgangers Roll With The Punches, Versatile en You’re Driving Me Crazy. Ook op deze productie leeft ‘profeet’ Morrison zich uit in de vocal jazz en R&B. De muziek waardoor Morrison al zijn hele leven wordt geïnspireerd. Morrison weet op dit album een prima mix te brengen van een aantal klassiekers van onder andere Sam Cooke, John Lee Hooker, Solomon Burke en zes nieuwe songs.

Albumopener Gonna Send You Back To Where I Got You From (origineel van Eddie Vinson) is een heerlijk onvervalste jazztrack. Een typisch jazzy ritme, diverse blazers en Van Morrison die zingt als in zijn beste dagen. Het middenstuk met de trompetsolo is oorstrelend.

In het tweede nummer schakelt Morrison moeiteloos over naar onmiskenbare blues met een compositie van John Lee Hooker, Dimples. In dit nummer is er een hoofdrol voor het Hammond orgel weggelegd, niet direct het instrument dat je zou verwachten bij een bluestrack. Ook de elektrische gitaar en mondharmonica spelen een grote rol, net als de trompet. Zo geeft Morrison een heel eigen gevoel aan de blues.

De eerste track uit de pen van Morrison is Gotta Go Where The Love Is. Een heerlijk jazzy nummer met rijke arrangementen. De band die Morrison bij elkaar heeft gezocht en waar hij ook de eerdere albums mee gemaakt heeft, levert ook hier een puike prestatie. Het is de band van Joey DeFrancesco, die meerdere instrumenten bespeelt. Verder bestaat die uit Dan Wilson (gitaar), Michael Ode (drums) en Troy Roberts (saxofoon).

De uitsmijter is tevens de titeltrack en één van de zes nieuwe songs. Een stemmig jazznummer met een prettig ritme en heerlijke blazers. Onduidelijk is wie Morrison bedoelt met de profeet. Misschien wel zichzelf. Hij heeft de naam nogal vol van zichzelf en bij tijd en wijlen behoorlijk nukkig en ontoegankelijk te zijn. Hij zingt de volgende tekst: ‘When The Prophet Speaks / Mostly No One Listens.’ Van, we luisteren zeker. En zolang de albums van deze kwaliteit blijven, blijven we ook luisteren.

The Prophet Speaks is een bijzonder mooi album en een waardevolle toevoeging aan het oeuvre van Van Morrison. En of het veertigste studio album op je 73e nog niet genoeg is, heeft Morrison ook concerten aangekondigd in Amerika in 2019. Wie weet volgen er ook nog een reeks in Europa en hopelijk in ons land. Tot die tijd luisteren we naar de heerlijke klanken van dit album.

 

    Wat vind jij van deze plaat?