Yorick van Norden & Anne Soldaat – Unsung Heroes Too

Waardering

7

8

Na het succes van het album en de theatertour Unsung Heroes brengen Yorick van Norden en Anne Soldaat nu het tweede deel uit: Unsung Heroes Too. Het principe is ongewijzigd: het tweetal brengt liedjes ten gehore die min of meer in vergetelheid geraakt zijn maar die te mooi zijn en beter verdienen. Ook hierbij hoort weer een theatertour die al gestart is en waarbij de heren bij elke song een verhaal vertellen. Op het album zijn die verhalen niet aanwezig en moeten we het doen met alleen de muziek.

Albumopener I Keep A Close Watch is oorspronkelijk van John Cale. Deze versie wordt gezongen door Yorick van Norden. Van het origineel bestaan twee uitvoeringen: een echte pianoballad en een heuse popsong compleet met strijkers. Van Norden en Soldaat kiezen hier voor de laatste uitvoering. Het is een track geworden met een rijk arrangement, verzorgd door Reyer Zwart. De heren weten het gevoel en sfeer van de jaren zestig prachtig te vangen en je als luisteraar mee te nemen naar vroeger tijden.

Late Again is een nummer van het Stealers Wheel van Gerry Rafferty. Het origineel staat in het geheugen van iedere muziekliefhebber gegrift. De heren hebben dit liedje een uptempo make-over gegeven. De versie van Stealers Wheel is slepend en traag, die van Van Norden en Soldaat komt in de buurt van Rowwen Hèze. De zang is van Soldaat en op de achtergrond hoor je op accordeongeluid lijkende synthesizers. Het  resultaat is een catchy popsong.

Het gevoel van de sixties komt tot zijn volste recht bij The Door Into Summer. Dit liedje van The Monkees klinkt meer up to date dan het origineel maar heeft een onmiskenbaar onbezorgd en zonnig gevoel zoals wel meer nummers uit de jaren zestig. The Monkees waren de Amerikaans tegenhangers van The Beatles. In het jaar van deze single, 1967, verkochten The Monkees meer albums in de VS dan The Beatles terwijl dit toch het jaar was van Sgt. Pepper.

In tegenstelling tot deel 1 zijn er op deze plaat wel nummers van vrouwen opgenomen. De heren zeggen daar veel commentaar op gehad te hebben en willen het nu ‘goedmaken’. Van Vashti Bunyan spelen ze Winter Is Blue. Het origineel is een haast gefluisterd, prachtig ingetogen liedje. Van Norden en Soldaat hebben het een iets rijker arrangement gegeven met een hoofdrol voor de akoestische gitaar en stemmige achtergrondzang.

De andere uitvoering van een vrouwelijke artiest is Fotheringay van Sandy Denny. Hier zijn Van Norden en Soldaat heel dicht bij het origineel gebleven. Een prachtig mooi liedje met de zang van Van Norden en akoestische gitaar, achtergrondzang en strijkers als arrangement.

Unsung Heroes Too is een mooi eerbetoon aan min of meer vergeten liedjes en artiesten uit de jaren zestig en zeventig. Het album heeft een aantal luisterbeurten nodig om te groeien maar toont dan zijn schoonheid en vakmanschap. Het bezoeken van de theatershow zal dit gevoel alleen maar versterken omdat er dan meer achtergrondinformatie wordt gegeven. Er zijn ook diverse podcasts op Spotify van de heren bij de liedjes.

    Wat vind jij van deze plaat?