2018: “Een nieuwe lading catchy popdeuntjes, ik ben er klaar voor!”

Wie kijkt naar de Nederlandse streamingscijfers van 2018 ziet alleen maar hiphop, hiphop en nog eens hiphop. Er was in 2018 gelukkig meer dan alleen dat genre en iedere redacteur van Nieuweplaat heeft daar zijn eigen kijk op. Aan Stef Ketelaar de eer om het spits af te bijten.

De ontdekking
Eind vorig jaar bereikte Sigrid mij op de valreep met de single StrangersDit jaar stonden vooral haar singles High Five en Sucker Punch op repeat. Komend voorjaar dropt de Noorse spring in het veld haar eerste album. Een nieuwe lading catchy popdeuntjes, ik ben er klaar voor!

De tegenvaller
Met No Tears Left To Cry gaf Ariana Grande een waanzinnig visitekaartje van haar album Sweetener af. De opvolger (God is a Woman) deed er nog een aardig schepje bovenop, maar toen het album eenmaal uitkwam kelderde m’n enthousiasme keihard naar beneden. Slappe en oppervlakkige producties met weinig tot geen inhoud. En dan ben je één van de grootste sterren van dit moment…

Het muziekmoment
In september sprak ik voor de tweede keer met The BlueBirds over hun spontane project. Vol trots presenteerden Krystl, Elske DeWall en Rachél Louise in een intieme setting hun eerste album Sisters aan fans, familie en vrienden in de supervette Gibson Room in Amsterdam. Door mijn gesprek met de meiden werd er (uiteraard) ook een plekje voor mij op de gastenlijst gereserveerd en daar was ik dan ook behoorlijk happy mee. ‘Echte’ muziek op één van de mooiste plekken van onze hoofdstad, wat wil je nog meer?

Het album
Nielson stond bij mij vooral bekend al die jongen met ‘niks aan de hand en commerciële popliedjes’. Met zijn album Diamant verraste hij me enorm. Nog steeds commercieel maar wel veel volwassener, rijper, on-Nederlands en hier en daar zelfs een stukje diepgang. Deze plaat gaat op repeat het nieuwe jaar in!

Dit wil ik nog even kwijt
De tijd dat artiesten albums maakten met zo’n 14, 15 of 16 liedjes op de tracklist ligt ver achter ons. Twaalf is zo’n beetje het magische getal tegenwoordig. Hoe irritant is het dan eigenlijk dat steeds meer namen om de haverklap nieuwe albumtracks online gooien, terwijl de release van het complete albums soms nog weken duurt? Houd het een beetje exclusief denk ik dan, want we willen toch allemaal een beetje verrast zijn als ‘de grote dag’ daar is?

Vol verwachting klopt ons hart
Als ik de geruchtenmachine mag geloven staan er voor 2019 weer een aantal namen klaar die hun nieuwe platen op ons los gaan laten. Adele, Ellie Goulding, Ella Henderson, Sigrid, Avril Lavigne en Dua Lipa, om er een paar te noemen. Ik zeg: kom maar door dames!

Top 18
De comebacks van Kylie Minogue en Ilse DeLange ontving ik met open armen, daarom staan ze allebei met twee tracks in mijn jaarlijstje. Delta Goodrem’s Think About You was de voorjaars-jam die me klaarstoomde voor de (onverwachte) bloedhete zomer en Calvin Harris maakte me aan het dansen in clubs en festivals met zijn heerlijke One Kiss (ook mede door Dua Lipa natuurlijk) en Promises met de fijne vocalen van Sam Smith. Kortom: het was weer een genot voor de oortjes, de afgelopen 12 maanden!