Festival warming-up: Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag

71 jaar geleden is het alweer sinds Nederland volledig bevrijd werd van de Duitse onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien vieren wij onze vrijheid op 5 mei en daarbij hoort ook de artistieke vorm ervan. Het maken van muziek is daarbij misschien wel de hoofdpijler, dus zijn er in het land tal van Bevrijdingsfestivals. Nieuweplaat.nl beschouwt alvast voor op de vrolijke dag, zodat jij weet waar je deze toffe artiesten kan vinden.

Nielson
De man achter Sexy Als Ik Dans is dit jaar één van de zogenaamde Ambassadeurs van de Vrijheid met Kovacs, Def P en Sunnery James & Ryan Marciano. Nederlandstalige muziek is allesbehalve saai vindt Nielson, en wat dat betreft is hij misschien wel de ideale vertegenwoordiger van onze vrijheid. De Dordrechtenaar timmert met zijn liedjes hard aan de weg. Onder andere met zijn debuutalbum Weet Je Wat Het Is, dat hij onlangs presenteerde tijdens zijn concert in de HMH. (Utrecht, Zwolle, Haarlem)

Polynation
Stijn Hosman en Hessel Stuut, beter bekend als Polynation, zijn het upcoming Nederlandse electroduo. Hun muzikale missie is om elektronische muziek zo organisch mogelijk te laten klinken dat lieten ze al horen op hun singles SwellDamp, Anther en Why You. De Amsterdammers zijn op Bevrijdingsdag overigens niet terug te vinden in hun eigen stad, maar reizen op 5 mei af naar Gelderland. (Wageningen)

The Brahms
Slechts twee ep’s staan er in de discografie van the Brahms, toch sleepten ze onlangs al de 3FM Award voor Beste Alternatieve Act binnen. Dat verklaart wel waarom deze talentvolle band een van de meest geboekte acts voor deze Bevrijdingsdag is. De Utrechters zijn behalve in hun eigen stad ook te vinden op enkele zuidelijke festivals. Grote kans dat je ze kent van hun single Golden, maar ze scoorden ook al met de singles Shoulder Blades en Homerun. (Utrecht, Roermond, Den Bosch)

Kenny B
Na zijn hit Parijs is er geen artiest zo gewild op Bevrijdingsdag als Kenny B, hij verschijnt donderdag namelijk op vier verschillende locaties. Dat bewijst eigenlijk al dat hij meer in zijn mars heeft dan die ene superhit. De afgelopen tijd bracht de Surinaamse Nederlander ook nog de singles Vrienden, Jij Bent de Liefde en 5446 Is Mijn Nummer uit. Laatstgenoemde is opvallend genoeg een samenwerking met Doe Maar. (Almere, Zwolle, Vlissingen, Den Haag)

Soul Sister Dance Revolution
Den Haag is van oudsher de rockhoofdstad van Nederland met grote acts als Golden Earring, Anouk, Kane en Di-rect. Tot op de dag van vandaag komen er nog steeds nieuwe talentvolle groepen uit de hofstad, waaronder Soul Sister Dance Revolution. Ze braken in 2013 door met hun debuutalbum en brengen sinds dit voorjaar weer nieuw materiaal aan de man. Hun singles Uniform en Feng Shui zijn de opmaat naar de tweede langspeelplaat. (Leeuwarden)

The Lumineers
Internationaal gezien is the Lumineers de grootste naam die dit jaar op een Bevrijdingsdagfestival staat. De Amerikanen hebben immers verschillende Grammy-nominaties op hun naam staan. Maar tijdens hun albumtour door Europa maken ze wel mooi even een stop in het noorden van ons land. Met net hun nieuwe plaat Cleopatra in de schappen hebben ze in ieder geval genoeg vers materiaal om het publiek mee te vermaken, waaronder de single Ophelia. (Groningen)