Festival warming-up: Best Kept Secret

Foto: Vera de Kok

Op vrijdag 17 juni barst in Hilvarenbeek de vierde editie van Best Kept Secret los. De line-up van het festival maakt al sinds de eerste editie indruk, door de spannende combinatie van grote namen en onontdekte pareltjes. Maar hoe baan je je een weg door de indrukwekkende stoet aan artiesten? Nieuweplaat zet speciaal voor jou op een rij welke acts je dit jaar echt niet mag missen op Best Kept Secret.

1. Minor Victories

Voor er ook maar één track uit was, beloofde Minor Victories al een van de spannendste muziekprojecten van 2016 te worden. James Lockey van Editors, Rachel Goswell van Slowdive en Mogwai’s Stuart Braithwaite samen in één band: alleen al het idee is om van te watertanden. Het schitterende Breaking My Light bevestigde die veelbelovende status. Het aan het begin van deze maand verschenen debuutalbum Minor Victories leverde nog veel meer pareltjes op. Met de enorme bak podiumervaring van de bandleden, zal de liveshow ongetwijfeld bol staan van de kwaliteit. De vrijdagavond in de tent van Two had niet beter kunnen beginnen.

 2. Editors

Editors werkte zich in slechts twee albums op tot een van de grootste bands van dit moment. Om zich muzikaal uit te blijven dagen, meet de band zich de laatste jaren constant een nieuwe sound en identiteit aan. Niet iedereen hoort daardoor nog de Editors die ze zouden willen horen. Desondanks blijft ook op het wisselend ontvangen laatste album In Dream de klasse hoorbaar in songs als No Harm en Life Is A Fear.  Wat je ook van het album vindt, het staat vast dat Editors een van de beste liveperformers van dit moment is. De ideale festival-headliner die nooit verzaakt. En daarom zaterdagavond ook een absolute must-see.

editors nieuweplaat

3. Sevn Alias

De vierde editie van Best Kept Secret schenkt als altijd de nodige aandacht voor muziek van eigen bodem. Bewilder, Dazzled Sticks, Indian Askin, I Am Oak, Sevdaliza. Maar het meest kijken wij toch uit naar de show van de nog maar negentienjarige Sevn Alias, bekend van onder meer Ma3lish. 3voor12 noemde het optreden van de straatrapper uit Almere eerder dit jaar op Noorderslag ‘misschien wel de beste hiphopshow ooit’ op het Groningse festival. Pinkpop viel eveneens als een blok voor de rapper. Sevn spuwt met messcherpe teksten en brengt ze direct en zonder opsmuk. Het zal zaterdagnacht bij het ongetwijfeld stampvolle podium Five één groot gekkenhuis worden.

4. BADBADNOTGOOD

De Canadese formatie BADBADNOTGOOD is niet alleen qua bandnaam een bijzonder geval. De groep is regelmatig te vinden op jazzfestivals, maar werkt net zo makkelijk samen met bekende hiphoppers. Op Ray Gun zijn Ghostface Killah en DOOM te horen, andere samenwerkingen waren er met Earl Sweatshirt en Frank Ocean. In juli verschijnt het vierde album IV, waarop de fijne tracks Speaking Gently en Confessions Pt. II te vinden zijn. BADBADNOTGOOD weet experimentele jazz op knappe wijze geschikt te maken voor festivalpubliek. De band zal zondagavond de tent van Three zonder problemen om haar vinger winden.

5. Christine & The Queens

De aanstekelijke elektropopdeuntjes van Christine & The Queens zijn al voldoende reden om je vrijdagavond bij One te vestigen. Of het nu Christine (in het Engels: Tilted), Saint Claude of Here is, de muziek van de Franse zangeres Héloïse Létissier straalt als de zon. En dan hebben we het nog niet eens over haar spectaculaire liveoptredens. Eerder dit jaar dansten Christine & The Queens op het toonaangevende Coachella misschien wel de beste show van het weekend bij elkaar. Het strand in Hilvarenbeek zal moeiteloos worden omgetoverd in een grote Franse openluchtdiscotheek.

6. Half Moon Run

Een band beginnen puur omdat je een muzikale klik met elkaar hebt. Kwaliteit is gegarandeerd, maar op persoonlijk vlak werkt een gebrek aan vriendschap spanningen in de hand. Na het succesvolle debuutalbum Dark Eyes had het Canadese viertal Half Moon Run het dan ook even helemaal gehad met elkaar. Gelukkig hadden ze snel genoeg door dat ze elkaar nodig hebben. De wederopstanding werd bezegeld met het fraaie tweede album Sun Leads Me On. Onder meer op single Turn Your Love is goed te horen wat een harmonieus geheel de bandleden vormen. ‘I never thought I could be so happy,’ zingt Half Moon Run in Hands In The Garden. We hebben een sterk gevoel dat de zondagmiddag bij One die vrolijkheid weer zal oproepen bij band en publiek.

Half-Moon-Run-777x437

7. Bloc Party

Onderlinge spanningen, personele veranderingen, twee rustpauzes. Bloc Party heeft het nodige moeten doorstaan, maar anno 2016 is de band weer volop in bedrijf. Het jaar begon met het uitbrengen van het album HYMNS, waarmee Bloc Party een nieuwe weg insloeg. Op eerste single The Love Within speelde elektronica bijvoorbeeld de hoofdrol. Gelukkig waren er nog steeds ouderwets dansbare rocksongs te vinden. Met name The Good News en Virtue vielen op de redactie van Nieuweplaat in de smaak. Bij de eerste editie van Best Kept Secret in 2013 zette Bloc Party de mainstage al in vuur en vlam. Dat zal zaterdagavond niet anders zijn.

8. Wild Nothing

De dreampop van Jack Tatum – alias Wild Nothing – valt als een warme deken over de luisteraar heen. De lome stem van Tatum in combinatie met de rijke muzikale arrangementen leverde dit jaar lovende recensies op voor het album Life Of Pause. Wild Nothing onderscheidt zich door verrassende instrumenten toe te voegen aan zijn muziek. Wat te denken van de marimba op Reichpop? Of de zwaar vervormde synths op A Woman’s Wisdom? Wild Nothing lijkt het perfecte recept voor een zwoele zaterdagavond in de tent van Five.

9. Ryley Walker

Het feest op Best Kept Secret gaat tot diep in de nacht door. Wat is er na zo’n lange nacht beter dan ’s zondags rustig wakker worden met bezwerende folkmuziek? Wie niet beter weet, zal de muziek van Ryley Walker in de sixties of seventies plaatsen. De invloed van Tim Buckley, Bert Jansch en Nick Drake is duidelijk hoorbaar en dat is allesbehalve vervelend. Primrose Green was één van de beste folkalbums van 2015 en Walker trok die lijn moeiteloos door met nieuwste single The Halfwit In Me. Het ideale medicijn tegen de kater is zondagmiddag bij Three te vinden.

10. Jamie xx

Het deed wel even wat wenkbrauwen fronsen: Jamie xx die zondagavond het hoofdpodium van Best Kept Secret afsluit. Levert de Britse producer live wel voldoende diversiteit en spektakel om de volle festivalweide een passend slot van het weekend te geven? Nu heeft de organisatie de afgelopen jaren wel vaker verrassende keuzes gemaakt wat betreft headliners. Damien Rice, Sigur Rós, Alt-J, Elbow: grote namen, maar niet per se voor de hand liggende afsluiters. Toch hebben de keuzes altijd goed uitgepakt. Dat zit dus ook wat Jamie xx betreft vast wel goed. En zeg nu zelf: op dampende tracks als Gosh, Loud Places en Girl het weekend uitluiden, dat is allesbehalve verkeerd.

Kom alvast in de stemming met onze Best Kept Secret-playlist:

Best Kept Secret vindt plaats van 17 t/m 19 juni in Hilvarenbeek. Tickets zijn hier te koop.