Festival warming-up: Dauwpop

Op 28 mei barst het feest los in Hellendoorn. Het festivalterrein aan de Luttenbergerweg is dan the place to be. Met grote namen als Jett Rebel, Kensington, De Staat en Lucas Hamming belooft het een tof feestje te worden. Echter zijn er ook een hoop andere artiesten die je zeker niet voorbij moet lopen. Nieuweplaat zet voor jou op een rij welke acts je dit jaar echt niet mag missen op Dauwpop. 

1. Kensington
Momenteel gaat Kensington de wereld rond met niemand minder dan Armin van Buuren, maar zaterdagavond komen ze toch echt even terug naar het kikkerlandje voor hun show in Hellendoorn. Ze zijn in sneltreinvaart heel populair geworden en met hits als Heading Up High en War is dat ook niet meer dan begrijpelijk. De heren verbleven onlangs in Italië om daar hun nieuwe album op te nemen. Op Dauwpop zullen we het waarschijnlijk met nummers van o.a. het derde album Rivals (waar naast War ook de singles Done With It en Riddles op te vinden zijn) moeten doen. En die klinken ook gewoon fijn op de Jupiler Mainstage!

Foto: Pablo Delfos

2. HAEVN
De nummers Finding Out More en Where The Heart Is werden gebruikt in de reclamespotjes van twee grote automerken. Dat is dé reden dat het Nederlandse duo HAEVN niemand ontgaan kan zijn. Ze scoorden afgelopen jaar een 3FM Megahit met Finding Out More en hun eerste headline show in Paradiso was binnen één dag uitverkocht. Ben je benieuwd naar wat de beloftes van 2016 nog meer in huis hebben? Zaterdagmiddag zijn ze te zien op de Delta (The Barn) stage.

3. Haty Haty
Haty Haty is het gezamenlijke indie-elektronica project van Blaudzun en producer David Douglas. Het duo bracht dit jaar hun debuutalbum High As The Sun uit, met daarop o.a. de nummers Run-Stop-Non-Stop-Belly-Flop en High As The Sun. Op zaterdagmiddag kun je deze combinatie van donkere beats en de kenmerkende stem van Blaudzun aanhoren op de King King stage.

4. The Boxer Rebellion
Een grote naam die Balthazar vervangt op Dauwpop: The Boxer Rebellion. Waar je ze misschien van kent? Grote hit Diamonds, bijvoorbeeld. De band bracht onlangs hun nieuwe album Ocean By Ocean uit. Keep Me Close en Big Ideas zijn de eerste hiervan afkomstige singles. Deze Londense band opent op zaterdagmiddag de Jupiler Mainstage.

5. Indian Askin
De Amsterdamse band Indian Askin is geïnspireerd door de muziek uit de jaren zestig, zeventig en negentig, maar dat wil niet zeggen dat het ouderwets is. Integendeel zelfs. De psychedelische elementen die ze hebben toegevoegd maken het prima festivalmuziek à la 2016. Hun debuutalbum Sea Of Ethanol kwam onlangs uit en nummers die je zeker even moet checken voor dit weekend zijn Really Wanna Tell You en Answer. Op zaterdagmiddag moet je dus vooral even langs de King King stage voor deze toffe 3FM Serious Talent act.

Foto: Indian Askin

6. De Likt
In Rotterdam staan ze al bekend als grote sterren, maar daar moet de rest van Nederland nog van overtuigd worden. In hun interview met Nieuweplaat vertelde het trio dat ze meteen een klik hadden en dus werd de elektronische rapformatie binnen no time geboren. Met het nummer Ja Dat Bedoel Ik gaven ze afgelopen jaar hun visitekaartje af. De mannen die we in de gaten moeten houden voor komend jaar staan zaterdagavond op de XITE Party Pit Stage.

7. Drive Like Maria
Na het debuutalbum Elmwood en de opvolger Drive Like Maria bleef het even stil rondom de Belgisch-Nederlandse band Drive Like Maria. Dit jaar kwam er eindelijk nieuw geluid in de vorm van ep Creator. Het viertal heeft ervaring met optreden, eerder stonden ze al op Lowlands, Pukkelpop en SXSW. Dauwpop mogen ze na zaterdag ook op dat lijstje zetten, want ze staan daar ‘s avonds op de King King stage.

8. Mr Polska
Samen met Teske de Schepper bracht de Poolse rapper Mr Polska afgelopen week het nummer Samen (hoe toepasselijk) uit. Het is de opvolger van onder andere de grote hit Niemand die vorig jaar de hitlijsten bestormde. Waar is dat feestje? Zaterdag tussen vijf en half zes is dat feestje op de XITE Party Pit stage.

In de onderstaande playlist vind je de muziek die je kan verwachten op Dauwpop.

Dauwpop vindt plaats op 28 mei in Hellendoorn. Tickets zijn uitverkocht.