Festival Warming-Up: Down The Rabbit Hole

Van 23 tot 26 juni duiken duizenden muziekliefhebbers weer de konijnenholen van Beuningen in. De vierde editie van Down The Rabbit Hole kende een wat hobbelige aanloop. Terwijl concullega Best Kept Secret vol trots Radiohead en Arcade Fire als headliners aankondige, moest Down The Rabbit Hole afzeggingen van grote boekingen Massive Attack en Anderson .Paak slikken. Uiteindelijk wisten de programmeurs toch een prachtig programma samen te stellen. Nieuweplaat zocht uit welke tien acts je komend weekend in De Groene Heuvels écht niet mag missen.

Fleet Foxes
Na zes jaar radiostilte waren ze daar plotseling weer: de indiefolkhelden van Fleet Foxes. Frontman Robin Pecknold moest na de successen van Fleet Foxes (2008) en Helplessness Blues (2011) even een paar jaar stoom afblazen. Pas dit jaar was daar eindelijk weer een teken van leven. Fleet Foxes kondigde een nieuw album aan en voegde daar direct een headlinerspot op Down The Rabbit Hole aan toe. En het mag dan even geleden zijn, de derde studioplaat Crack-Up is van een ouderwets hoog niveau. Nummers als Third Of May/Ódaigahara en If You Need To, Keep Time On Me bewezen dat dit niet als een gewone comeback mag worden beschouwd. De vossen zullen alle muziekkonijnen ongetwijfeld betoveren.

Fleet Foxes speelt zaterdag van 22:45 tot 0:00 op hoofdpodium Hotot.

Spoon
‘Het beste werk van Spoon tot nu toe’. Zo oordeelden wij dit voorjaar over het nieuwe album Hot Thoughts. Niet gek voor een band die al een kleine 25 jaar kwaliteitsalbums aan elkaar rijgt. Het Amerikaanse kwartet durft op Hot Thoughts flink te experimenteren met elektronica, psychedelica, disco en zelfs een beetje funk. Toch verloochent Spoon zijn roots niet: de stilistische en vooral catchy rock met de heerlijk schurende stem van zanger Britt Daniel blijft de boventoon voeren.

Spoon staat zondag van 17:10 tot 18:10 op Teddy Widder.

Trentemøller
Weinig producers zijn zo veelzijdig als Anders Trentemøller. De Deen brak ooit door met de minimal techno van debuutalbum The Last Resort, maar bleef in de jaren die volgden zijn horizon verbreden. Trentemøller maakt uitstekend gebruik van de mogelijkheden die de moderne muziekstudio biedt. Op zijn meest recente album Fixion speelden keyboard en (bas)gitaar een grote rol, waardoor ook liefhebbers van postpunk en indierock hem omarmden. Trentemøller beschouwt zijn muziek als fictie om het leven een magisch tintje te geven, zo zei hij in gesprek met Nieuweplaat. Dat wordt in de nacht van vrijdag of zaterdag dus heerlijk wegdromen.

Trentemøller speelt vrijdag van 0:00 tot 01:00 op Teddy Widder.

 

Coely
De vrouwelijke rappers liggen niet bepaald voor het oprapen in de Benelux, maar met Coely staat er wel meteen een hele goede op. De Antwerpse Coely Mbueno begon op haar zeventiende met rappen en tekende terwijl ze nog op school zat voor platenlabel Beatville. Coely combineert soulvolle zang met krachtige rap. Afgelopen maart verscheen debuutalbum Different Waters, met onder meer de uitstekende single Wake Up Call als veelbelovend wapenfeit. Niet voor niets mocht de Belgische met Congolese roots al eens openen voor onder meer Kendrick Lamar en De La Soul. Neem daar haar enthousiaste live-optredens bij en de show op Down The Rabbit Hole kan alleen maar een succes worden.

Coely opent de zondag van 12:30 tot 13:30 op podium Fuzzy Lop.

Spinvis
Is het nou een vreemde zolderkamerartiest die zonder te kunnen zingen willekeurige woorden achter elkaar mompelt? Of een muzikaal meesterbrein met slimme tekstuele vondsten en een ragfijn gevoel voor melodie? Spinvis blijft een ‘you hate him or you love him’-artiest, maar het laatste album Trein Vuur Dageraad doet de redactie van Nieuweplaat in ieder geval naar de tweede variant neigen. Erik de Jong had zes jaar nodig voor hij een opvolger voor succesverhaal Tot Ziens, Justine Keller in elkaar had gezet, maar dan heb je ook wat. Een plaat vol nostalgie, die ondanks de zware teksten veel hoop uitstraalde. De discussie over de kwaliteit van Spinvis zal voorlopig niet verdwijnen, maar laat hem het publiek van Down The Rabbit Hole alvast definitief overtuigen van zijn kunnen.

Spinvis speelt zaterdag van 17:30 tot 18:30 in de tent van podium Teddy Widder.

Julia Jacklin
Met een beetje geluk houdt het warme weer nog tot het weekend aan en dan zal de fijnzinnige folk van Julia Jacklin uitstekend aansluiten op de omstandigheden. Al doet de muziek van de Australische het ook uitstekend op regenachtige dagen. Jacklin heeft pas één album op haar naam staan, maar heeft direct een plaats veroverd tussen populaire acts als First Aid Kit, Angel Olsen en Sharon Van Etten. Of het nu de op country-leest geschoeide single Pool Party, het springerige Coming Of Age of het ingetogen Eastwick is, Jacklin betovert je moeiteloos.

Julia Jacklin staat vrijdag van 15:45 tot 16:45 op Fuzzy Lop.

Bear’s Den
Twee jaar geleden droomde Bear’s Den er in een interview met Nieuweplaat nog van om gecoverd te worden door Drake, maar inmiddels zal dat andersom ook het geval zijn. Het is hard gegaan met de Londense folkband. Dat bleek uit het razend populaire tweede album Red Earth & Pouring Rain, dat niet alleen door de redactie van Nieuweplaat met veel genoegen ontvangen werd. Een plek op het hoofdpodium van Down The Rabbit Hole is dus zeker gerechtvaardigd.

Bear’s Den speelt op vrijdag van 18:45 tot 19:45 op hoofdpodium Hotot.

 

De La Soul
Hiphopgrootmacht. Levende legendes. Superlatieven te kort voor De La Soul. Het hiphoptrio uit New York staat al sinds het uit 1989 stammende 3 Feet High And Rising aan de top en wisten daar ook met het voor een Grammy Award genomineerde album and the Anonymous Nobody… (2016) – het eerste album in ruim tien jaar – te blijven. Posdnuos, Dave en Maseo onderscheiden zich nog steeds met hun smakelijke alternatieve hiphopbeats, zo bleek al uit singles als Royalty Capes, Trainwreck en het samen met Snoop Dogg opgenomen Pain. De La Soul durft maatschappelijke thema’s kritisch aan te kaarten. Het optreden op Down The Rabbit Hole is dus geen pure nostalgie, maar heeft in deze roerige tijden nog altijd actuele waarde.

De La Soul zie je zondag van 19:50 tot 20:50 op Hotot.

NAO
Een derde plaats in de BBC Sound Of 2016-verkiezing. Een juichend ontvangen debuutalbum For All We Know. En een funky mix van elektronica en r&b op singles Fool To Love en Girlfriend. Het kon niet anders of een Nederlands festival moest toehappen deze zomer. Down The Rabbit Hole is de gelukkige. Want die term mogen we toch wel gebruiken: NAO (spreek uit: Nay-O) voelt zich als een vis in het water op het podium en dat enthousiasme slaat automatisch over op het publiek. Een funky soulparty gegarandeerd.

NAO betreedt op zaterdag podium Teddy Widder van 21:40 tot 22:40.

Oscar And The Wolf
In 2015 stond Oscar And The Wolf al met veel succes op Down The Rabbit Hole. Twee jaar later acht de organisatie de Belgische formatie zelfs geschikt om het festivalweekend af te sluiten. Die keuze is niet zomaar uit de lucht gegrepen, want vorig jaar bewees de groep op Pukkelpop de rol van headliner én afsluiter prima aan te kunnen. We moeten nog tot eind september wachten tot het tweede studioalbum Infinity in de schappen ligt, maar in de Groene Heuvels van Beuningen zullen ongetwijfeld de nodige voorproefjes te horen zijn. Wij verheugen ons erop, want de recente singles So Real en Breathing vielen bij ons al behoorlijk in de smaak.

Oscar And The Wolf sluit op zondag het festival af, van 21:45 tot 23:00 op Hotot.