Festival Warming-Up: Best Kept Secret

Best Kept Secret heeft een erg misleidende naam. Het alternatieve festival, dat dit jaar van 16 tot 18 juni in Hilvarenbeek plaatsvindt, is ten eerste veel te populair om zichzelf een geheim te noemen. Al maanden voor aanvang waren de weekendtickets stijf uitverkocht. Daar komt nog bij dat gigantische namen als Radiohead en Arcade Fire amper een nieuwe ontdekking te noemen zijn: beide hebben ook een prominent plekje op de affiche van vierdaags gigafestival Rock Werchter. Gelukkig zijn er, vooral als je verder dan de bovenste rij op de poster kijkt, toch nog een heleboel spannende en verrassende acts te vinden.

Ook al leent de opzet van Best Kept Secret zich er prima voor om rond te lopen en lekker te kijken waar je uitkomt – met maar liefst vijf podia is er altijd iets te doen – hebben we bij Nieuweplaat een paar acts op een rijtje gezet die je echt niet mag missen!

 

Vrijdag

Sundara Karma

Gelukkig is er op de vrijdag genoeg te doen voor de liefhebber van gitaarmuziek. Sundara Karma is een opkomende kracht in die categorie. De excentrieke indierockers brengen catchy muziek met een theatraal tintje, zoals hun 3FM Megahit Flame en het fijne Vivienne. Vooral zanger Oscar Pollock geeft de muziek met zijn soulvolle stem net die extra grootsheid. Ze hebben zich mogen bewijzen als support voor bands als Alt-J en Wolf Alice, en staan nu als veelbelovende opener op het grootste Best Kept Secret-podium.

Sundara Karma speelt van 16:45 tot 17:35 op Stage One.

 

Metronomy

Voor wie in de stemming is voor wat synthesizergeweld biedt Metronomy uitkomst op de vrijdagavond. Ze zijn vooral bekend van een paar grote remixes voor artiesten als Lady Gaga, maar staan als band ook aardig op eigen benen. Onder leiding van Joe Mount is de muziek eindeloos dansbaar, met hier en daar een vreemde vibe. Eén ding is zeker, welke kant het weer in deze juniweek ook op gaat, met nummers als Back Together en The Upsetter laat de band de zon over Hilvarenbeek schijnen.

Metronomy speelt van 20:35 tot 21:35 op Stage One.

 

Run The Jewels

Every day’s golden when you only win” rapt El-P op Run The Jewels’ Legend Has It. En winnen doet hij, samen met Killer Mike. Met hun nieuwe plaat Run The Jewels 3 onder de riem, door ons beoordeeld met een enthousiaste 8.7, komt het hiphopduo de eerste dag van Best Kept Secret afsluiten. Verwacht snoeiharde beats en vlijmscherpe politieke teksten, maar onderschat ook niet hoeveel lol en passie de woordenkunstenaars in hun performance steken. Dat maakt Run The Jewels een absolute must-see!

Run The Jewels speelt van 22:45 tot 0:00 op Stage One.

 

Zaterdag

Whitney

Het kan snel gaan met bands. In 2015 werd indieband Whitney nog opgericht, een jaar later waren ze met hun debuutalbum Light Upon The Lake al op menig eindejaarslijstje te vinden. Op die van Nieuweplaat waren de folkpoppers in het gezelschap van Bon Iver, Radiohead en Bowie. De muziek klinkt perfect voor op een mooie festivalweide: zanger-drummer Julien Ehrlich’s heldere falset zweeft ook live kraakhelder over de relaxte muziek heen. Zonder te ingewikkeld of zwaar of groots te hoeven zijn, maakt Whitney veel indruk. Perfect om even bij weg te dromen!

Whitney speelt van 15:15 tot 16:15 op Stage Two.

 

Circa Waves

Het was even schrikken, dat nieuwe album van Circa Waves. De knuffelbare en vrolijke indiepop van de Britten klinkt op hun nieuwe plaat Different Creatures ineens een stuk minder zorgeloos. Maar geen nood, het staat ze goed: het album kreeg van ons een 7.5. Dat niet de hele set vol zit met zomerse hits zoals T-Shirt Weather is dan ook geen probleem. Zelfs in een ruiger jasje blijven de nummers scherp gepend en verdraaid catchy. Een festivalact om op te letten, dus!

Circa Waves speelt van 16:15 tot 17:05 op Stage One.

 

Arcade Fire

Weet je nog, de legendarische indieband die het meesterwerk Funeral uitbracht? Die band hoeven we voorlopig niet terug te verwachten, in ieder geval niet op nieuwe platen. En dat is helemaal oké als de “nieuwe” Arcade Fire zulke fijne funky muziek uitbrengt. Zelfs nummers als Reflektor en de nieuwe single Everything Now, vermoedelijk een verloren B-side van ABBA, hebben een magisch randje. Met een indrukwekkende liveband en een overdaad aan sterke songs blijft Arcade Fire ook anno 2017 je tijd meer dan waard.

Arcade Fire speelt van 22:15 tot 0:00 op Stage One.

 

Zondag

AURORA

Voor wie AURORA al een tijdje kent komt een plekje in de middag op een kleiner podium misschien vreemd voor. Alle ingrediënten voor een grote artiest zijn er: met Running With The Wolves en Warrior heeft ze al wat bescheiden hits binnen. Ze heeft een gouden stem die breekbaar is zonder zwak te zijn. Ze heeft een stage presence die zowel extreem nerveus als fascinerend is. De Noorse lijkt met haar kunstzinnige pop alles te hebben om de wereld te veroveren. Ons advies: ga haar show van dichtbij bekijken, want misschien moet het de volgende keer wel halverwege een festivalterrein op een groot LED-scherm.

AURORA speelt van 15:00 tot 16:00 op Stage Two.

 

American Football

Het heeft bijna twintig jaar geduurd voor American Football’s emotionele indierock Europa bereikte, maar nu is het zo ver. Nog steeds staat debuutalbum American Football fier overeind als een fantastisch en ontroerend break up-album. Alsof dat nog niet knap genoeg is, doet album twee er niet voor onder, zoals te lezen valt in onze recensie. Laat je meevoeren door de cleane riffs die matenlang doorgaan en je hart breken door de gehavende stem van frontman Mike Kinsella. Omdat liefdesverdriet soms gewoon heel fijn is om naar te luisteren.

American Football speelt van 19:50 tot 20:50 op Stage Five.

 

Radiohead

Best Kept Secret heeft met Radiohead dé heilige graal van het alternatieve circuit binnen gehaald. De verwachtingen voor nieuwe plaat A Moon Shaped Pool waren meer dan torenhoog, ze reikten tot in de atmosfeer. Laat het dan maar aan Thom Yorke en zijn bandleden over om ze op onvoorspelbare en onnavolgbare manier waar te maken. Hoe ze dat precies doen lees je in onze recensie. Maar hoe vertaalt dat zich naar een festivalset op een middelgroot weiland in Brabant? We rekenen op een mysterieuze en intrigerende show en een waardige afsluiting van het weekend.

Radiohead speelt van 22:00 tot 0:30 op Stage One.

Foto door Chris Stessens