“Lieve Fergie, ze verdienen geen betere versie van dat volkslied.”

Een open brief aan Black Eyed Peas-zangeres Fergie (42), die afgelopen weekend viral ging met haar vertolking van het Amerikaanse volkslied. Vanwege de haat die de Fergalicious-zangeres ontving, besloot redacteur Wessel Uphoff haar een hart onder de riem te steken.

Lieve Fergie,

Allereerst gefeliciteerd met alle successen die je de afgelopen jaren hebt behaald. Uitverkochte zalen over de hele wereld, acht Grammy’s, 120 miljoen verkochte platen (waarvan bijna dertig miljoen solo!). Het is niet voor niets dat je in 2011 werd uitgeroepen tot Billboard Music Woman of the Year. Wie had ooit gedacht dat die kinderdroom om later superster te zijn ook echt werkelijkheid zou worden? Ik wel, als ik toen al geboren zou zijn tenminste.

Ziel en zaligheid
Vorige zomer stond je nog voor honderdduizenden mensen te zingen tijdens het festival Rock In Rio. Zingen is een understatement. Je danst je de schompes op M.I.L.F $, je laat je gouden strotje horen tijdens Big Girls Don’t Cry en je jaagt Cardi B terug haar hok in terwijl je You Already Know rapt. Wat het ook is, je legt in elk optreden je ziel en zaligheid.

Zo ook bij je laatste optreden van afgelopen weekend. Voorafgaand aan dé basketbal-wedstrijd van het jaar had jij de eer om het Amerikaanse volkslied te vertolken. In je prachtige off-the-shoulder-jurkje stond je daar. Onder het toeziend oog (en oor) van miljoenen mensen thuis gaf je opnieuw heel je hart tijdens jouw jazz-versie van ‘the National Anthem’.

Als een echte artiest maakte je het moment helemaal het jouwe. Toch kon niet iedereen dit waarderen. “Te veel geschreeuw”, “te sexy” en “lach verwekkend” zijn wat kretologieën die onder het filmpje van je optreden staan, dat inmiddels vijftien miljoen is bekeken terwijl ik deze brief aan je schrijf. Sinds dit weekend ben je ook niet alleen meer het prinsesje van The Black Eyed Peas, maar ook de queen of the memes. Mensen maken je belachelijk en je krijgt zo ontiegelijk veel stront over je heen, dat je zelfs de ‘reageer’-functie op je Instagram-pagina hebt uitgeschakeld. Heel de wereld heeft het over je.

Boss Lady
Het afgelopen jaar deed je nog even dunnetjes over wat je al eerder had gedaan in 2006. Na je iconische debuut The Dutchess werd het tijd voor een vervolg. Op het album Double Dutchess – dat je uitbracht via je eigen label, wat ben je ook een boss lady hè– staan weer pareltjes waar je u tegen zegt. Bovendien schoot je voor elke track een videoclip. Stuk voor stuk artestieke eye candy. Beyoncé, eat your heart out! Als je het mij vraagt had dit album je nog een paar Grammy’s mogen opleveren, maar de wereld was schijnbaar aan het knipperen met de ogen toen Double Dutchess uitkwam. Ik heb het met je te doen. Hadden ze het maar over je steengoede album in plaats van je jazzy-volkslied.

Ze verdienen niet beter
Eerlijk is eerlijk, je hebt wel eens beter geklonken. Maar liefje, luister goed naar mij. Ik heb juichend je optreden op YouTube bekeken. Als een zelfverzekerde diva sta je daar dat afgrijselijke lied te zingen. Je land zit op dit moment goed in de shit met alles wat ze doen. Dus Fergie, houd je schouders recht. Een betere versie van The Star-Spangled Banner verdient je thuisland niet.

Laten we Fergie’s ‘foutje’ snel vergeten en haar meesterwerken eren.