Milow: ‘Het beste van afgelopen jaren is dat ze achter me liggen’

Foto door Charlie de Keersmaecker

De Vlaamse Jonathan Vandenbroeck, oftewel Milow, breekt in 2007 door met zijn single You Don’t Know. Een jaar later wordt de cover Ayo Technology ook een enorme hit. Hij tourt veel, maakt tussendoor veel muziek en zoekt telkens zijn eigen grenzen op. In coronatijd is hij dan ook opgelucht wanneer hij tijd kan spenderen met zijn familie en veel tijd heeft voor muziek. Nu brengt hij zijn nieuwe ep Great To Know You, het broertje van Nice To Meet You, uit om deze periode voorgoed af te sluiten.

Hi is druk bezig met een tour in Nederland, die zich in april verplaatst  naar de rest van Europa. Tussendoor heeft hij nog even tijd om met ons te spreken. Het begin van de ep Great To Know You begon in 2020. “Dat jaar begon heel goed voor mij. Ik had een bomvolle concertagenda staan, tachtig in Europa. Ik had geen idee dat ik zoveel tijd zou hebben voor muziek.” Milow begon met schrijven en bleef schrijven tot eind 2022. Daaruit kwam het album Nice To Meet You met voornamelijk zomerse uptempo nummers. “Ik had alleen nog zoveel andere muziek en daaruit kwam Great To Know You. Soms hoor je wel eens dat het geen goed teken is als artiesten opnieuw muziek uitbrengen uit dezelfde periode. Bij mij kan ik écht zeggen dat dat niet klopt.”

Foto door Charlie de Keersmaecker

Contrast

Verschillen zijn er absoluut tussen het album en de ep. De albumhoezen lijken op elkaar qua illustraties, maar de coverart van Great To Know You is donker. Nice To Meet You is licht. Muzikaal zitten er ook verschillen in. Milow: “De ep is toch iets meer waar mijn muzikale roots liggen. Meer folk-akoestisch en daarom gaan mijn echte fans deze ep heel tof vinden. Ze missen soms mijn akoestische stijl, dus dit is deels ook wel een cadeautje voor hen.”

Ruimte

Op de ep Great To Know You staan veel persoonlijke verhalen. Waaronder ook het verhaal van Christine Hammock Koch in het nummer Christina’s Eyes. “Ik wist zelf pas op mijn 26e wat mijn pad was, dat dat in de muziek lag. Koch wist al vanaf haar vijfde dat ze astronaute wilde worden. Dat vond ik fascinerend, helemaal omdat dat zo van mij af stond. Daarnaast zei Koch zelf dat vanuit de ruimte de aarde één is. Daardoor zijn dingen als racisme, discriminatie of verschillen tussen mensen geen issue.” De ruimte betekent nog meer voor Milow. In zijn jeugd hing een poster van The X-files op zijn kamer met de tekst ‘I want to believe’. “Als tiener was ik druk op zoek naar mijn eigen identiteit, zoals iedere puber. Het was heel inspirerend voor mij om te geloven dat er meer is dan alleen onze wereld. Daaruit kwam de plaat UFO.” De vraag of hij daadwerkelijk gelooft in buitenaards leven blijft onbeantwoord. “Ik heb daar geen antwoord op. Ik hou er ook van om zoiets rondom de plaat te poneren. Het gaat voor mij meer om het oproepen van iets hoopvols. Alleen dat typische beeld van robotachtige wezens klinkt als onzin.”

Foto door Charlie de Keersmaecker

Oscar Kraal

Op de plaat staat ook het nummer Oscar, een nummer voor de drummer Oscar Kraal. Het is exact twee jaar geleden dat hij is overleden. Vijftien jaar geleden ontmoetten ze elkaar tijdens een festival en sinds 2014 drumde Oscar in de band van Milow. Kraal overleed kort na de diagnose dat hij kanker had. Vlak voor zijn dood nodigde Milow hem uit om een laatste studiosessie te doen. “Dat was erg emotioneel. Hij heeft zijn eigen eerbetoon gedrumd. Zijn familie was daar ook bij, dat was heel ontroerend. De akoestische versie staat al op het vorige album, maar op deze versie speelt Oscar zelf ook. Daarmee houden we hem ook nog een soort van levend.”

Afsluiting

Met Great To Know You sluit Milow een periode af: “Ik heb de afgelopen jaren heel veel op mijn bord gekregen. Ik merkte dat mijn energie begon weg te sijpelen, terwijl ik van nature een heel energiek persoon ben. Ik ben nog steeds aan het leren wanneer ik rustiger aan moet doen.” De singer-songwriter kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen drie jaar. “Ik ben een ander persoon geworden en daar ben ik blij mee. Maar ik kan het niet als iets positiefs zien, daarvoor kwam er te veel verdriet aan tepas.. Het beste van de afgelopen jaren is dat ze achter me liggen.” Hij kijkt dan ook uit naar de zomer. “Ik ben optimistisch; mensen worden vrolijker en daar haal ik zoveel energie uit. Ik ben bijna verslaafd aan touren en dat mag ik veel gaan doen dit jaar. Ik hoop echt dat mijn muziek heeft geleefd bij mijn fans.”

De ep Great To Know You is sinds vrijdag 31 maart te beluisteren. Vanaf 4 april is de gelijknamige documentaire op Youtube te vinden.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat