Wij weten wie het Eurovisie Songfestival 2018 gaat winnen!

En dat was dit jaar niet zo makkelijke opgave om te bepalen. Ondanks de hulp van onze wc-schema’s van eerder deze week – waardoor we alle acts goed hebben kunnen analyseren – was het bepalen van de winnaar van het Songfestival dit jaar lastiger dan ooit. De voorspellingen schieten van hot naar her. De bookmakers zijn er misschien nog niet helemaal uit, maar wij inmiddels wel.

Beste zangkwaliteiten
Waylon krijgt veel lof over zijn zangkwaliteiten. Sommigen zeggen zelfs dat hij de beste zanger van het Songfestival is, maar dan hebben ze Netta nog niet gehoord. De Israëlische van dit jaar kan niet alleen heel goed zingen, haar stem heeft ook nog een andere bijzondere kwaliteit: ze kan als de beste een kip nadoen! Het nummer Toy klinkt misschien als een kinderboerderij, maar zo heel grappig is het niet bedoeld. Netta schreef het liedje na aanleiding van de Me Too Movement.

Beste dansje
Alhoewel Nederland de laatste jaren alleen de top van de Nederlandse muziekindustrie inzendt, sturen veel andere landen nog steeds hun ‘Sienekes’. Ja, daarmee win je niet, dat heeft Cyprus ook door. Ze leenden de in Albanië geboren Griekse superster Eleni Foureira en dat is een slimme zet geweest. De Beyoncé van Zuid-Europa staat hoog in de bookmakers en dat komt onder andere door haar performances. Haar dansjes lijken wel een full body workout in drie minuten, om nog maar over haar fantastische hairflips te zwijgen.

‘All Aboard’
All aboard gaat waarschijnlijk over diversiteit, maar over die boeg (pun intended) gooien wij het niet. Denemarken heeft zich natuurlijk het best aan het thema gehouden. Op het podium staan twee masten opgesteld, met kapotte zeilen. Het lijkt ons sterk dat die de Deense viking naar de overwinning zullen brengen, maar het idee van zo’n viking boyband is wel leuk.

Beste outfit
Dit jaar ziet iedereen er best leuk en uniek uit en dat lijkt een unicum. Toch hadden tijdens de halve finale twee acts per ongeluk bijna dezelfde outfit aan. Kan gebeuren, net als toen je vroeger ging shoppen voor de klassenfoto en je per ongeluk precies dezelfde outfit gekocht bleek te hebben als je stomme klasgenoot. Degene die de outfit het best droeg was Estland en daarom wint zij voor ons deze categorie.

Zou best een drankje willen doen met?
Shirt uit, shirt uit! Wat is het zonde dat de Oostenrijkse inzending zo’n vreselijk shirt aanheeft met lange mouwen. Het is misschien maar beter ook. Het zou ons alleen maar afleiden, want het liedje Nobody But You is onwijs mooi. En Casár, mocht je de finale niet halen. Wij zijn er voor je, met een wijntje en kaarsjes…

Dé winnaar
Country is niet iets wat je niet zo snel zou verwachten op het Eurovisie Songfestival. Toch scoort het goed. Kijk maar naar The Common Linnets die vier jaar geleden op nummer twee eindigden. Dit jaar probeert Waylon het solo met opnieuw een countrynummer en ook lijkt goed te lukken. De papa-to-be (Waylon’s vriendin Bibi is namelijk zwanger) staat vandaag in de finale. Hij mag dan misschien geen kippenfluisteraar zijn, de rest van zijn noten en uithalen zijn allemaal spatzuiver. Succes Waylon!

Beluister hieronder alle (halve) finalisten van het Songfestival van dit jaar:

Door: Wessel Uphoff en Bram van der Giessen