WK Nieuweplaat: Australië – Rock, pop en vernieuwende electronische muziek

Vandaag staat de tweede wedstrijd op het programma van de Socceroos oftewel het nationale team van Australië. De eerste wedstrijd werd net verloren met 2-1 van Frankrijk. Vanmiddag hopen ze op een beter resultaat tegen Denemarken. Mocht het op een sof uitdraaien, hebben we gelukkig altijd de muziek nog.

Er zijn een aantal Australische wereldacts en ook heel veel muziek die het continent nooit verlaat of het moet een Europese backpacker zijn die het meeneemt.

Een aantal artiesten staan op het punt om de wereld te veroveren. Catlips bijvoorbeeld. Catlips is de artiestennaam van de in Perth wonende muziekproducer Katie Campbell. Zij wordt in Australiё gezien als een multigetalenteerd, multitaskende tovenares, ’The next electro mastermind‘. Campbell mixt audio met visuele media en doet vette dingen met mengpanelen en projecties. Haar muziek is een mengsel van house, dance en pop en ze haalt haar inspiratie uit klassieke Chicago house en discomuziek. Ze doet dit allemaal solo, maar is ondertussen ook nog lid van Kuĉka en Wa$abi Pea$.

Rowdy rocker Peter Bibby komt ook uit Perth en bracht in 2014 zijn eerste single Hates My Boozin’ van zijn debuutalbum Butcher/Hairstylist/Beautician uit. Daarvoor trad hij iedere week op om een fanbase te creëren. Bibby heeft teksten waar mensen zich in kunnen vinden en presenteert deze op een joviale manier, waardoor hij een unieke twist aan zijn muziek geeft.

Het jongenstrio van DMA’s brak door in 2014 en veroverden binnen de kortste keren de harten van de Australiërs. In een paar weken tijd groeide de band uit van onbekend tot favoriete nieuwkomer in de iTunes Album Charts met de song Delete. Inmiddels zijn ze Europa binnentrokken om hetzelfde te doen. De rockband bracht eind februari 2016 hun debuutalbum Hills End uit, waarvan de liedjes voor een groot deel zijn opgenomen in de slaapkamer van een van de bandleden. Eerder dit jaar verscheen de langverwachte opvolger For Now. Het kan dus hard gaan. Halverwege augustus staat DMA’s op het podium van Lowlands.

Dune Rats is een rockband afkomstig uit Brisbane. Deze band bestaat sinds 2011 en heeft inmiddels twee albums uitgebracht. Hun laatste release, The Kids Will Know It’s Bullshit, verscheen in februari 2017 en kwam direct binnen op nummer 1 in de Australische hitlijsten. Ook in ons land zijn ze niet onopgemerkt gebleven. Amper drie weken terug stonden zij nog op het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek.

Jess Kent is een singer-songwriter die meerdere stijlen samen laat smelten tot haar eigen unieke sound. Deze zangeres is in Engeland geboren, maar woont in Sydney. Haar talent is niet onopgemerkt gebleven, want zij heeft voor Coldplay het voorprogramma verzorgd tijdens hun laatste tournee. De eerste single, Get Down,  van haar debuut EP werd veel gedraaid op de Australische radiozenders.

Zo je ziet is er voor ieder wat wils in Australië. Ben je fan geworden van Australië? Vanmiddag om 14.00 uur spelen ze tegen Denemarken en ze moeten winnen, anders kunnen ze hun koffers wel inpakken.

Meer WK Nieuweplaat? Gisteren spitten we door de hitlijsten van Saoedi-Arabië.