WK Nieuweplaat: Nigeria – Traditionele geluiden met een beetje autotune

Ze staan niet torenhoog in de FIFA World Ranking list (plaats 48), maar wat muzikale invloeden en grootheden betreft is het land een van de toppers. Dagelijks tijdens het WK duikt Nieuweplaat in de muziek van alle deelnemers, met vandaag: Nigeria. Dit land, aan de westkust van Afrika, is ongeëvenaard qua culturele output. Alle verschillende stammen van de Yorubastam tot Igbo hebben allemaal hun eigen individuele sound. Het land inspireerde genres zoals Highland, was het geboorteland van de vader des Afrobeat Fela Kuti en heeft veel invloed gehad op hedendaagse zwarte iconen zoals Beyoncé en Nicki Minaj.

Fela Kuti 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als we het over muziek uit Nigeria hebben moet je toch echt wel Fela Kuti noemen. Hij was de enige echte pionier van Afrobeat, een genre met kenmerken van traditionele stammenmuziek uit Nigeria zoals Yoruba, Hausa en Igbo in combinatie met popmuziek uit de jaren 60 en 70. Hij werd meermaals gearresteerd en in elkaar geslagen voor het feit dat hij protestliederen schreef tegen de Nigeriaanse overheid. Fela Kuti maakte veel gebruik van het fenomeen call and response, wat gekenmerkt wordt door een lyric te laten beantwoorden met instrumentatie.

Maar de Nigeriaanse muziek van vandaag klinkt heel erg anders, hoewel de invloed van Kuti als voorvader en iemand die sociaal commentaar gaf nog sterk terug is te zien in het muzikale landschap. Maar vandaag de dag hebben twee genres hun machtige greep op het land: rap en hiphop.

Wizkid, Tekno en buitenlandse invloeden

Een van de grootste moderne artiesten uit Nigeria is uiteraard Wizkid: hij heeft samengewekt met onder andere Drake en Tinie Tempah. Hij fuseert moderne hiphop, rap, dancehall en afrobeat met fuji, een populair genre uit de jaren ’60 dat is afgeleid van oud Islamitische muziek. Hij is een perfect voorbeeld van iemand die zijn hand uitreikt en Nigeriaanse invloeden verder de wereld in verspreidt. Daarnaast hebben we Tekno, een jonge singer-songwriter en producer die momenteel met zijn nummer Jogodo op nummer één staat in de Nigeriaanse charts. Ook hij weet met commentaar op de overheid, afrobeats en traditionele instrumenten een modern lied te creëren dat zo maar hier in de hitlijsten zou passen.

De bigband (een bigband is een naam voor een groep muzikanten die highlife muziek maakt, vergelijkbaar met jazzmuziek) Flavour probeert ook nog de jazzachtige gitaarklanken van highlife een moderne draai te geven. Het genre is en blijft geliefd door zijn prettig en langdradige ritmes en call-and-response lyrics.

In dit nummer featuring Semah gebruiken ze traditionele druminstrumenten, gemixt met moderne technieken zoals autotune en synthesizers.

Afrobeats

Afrobeats is een genre dat deze mix van moderne westernmuziek combineert met Nigeriaanse aspecten. Het is een melange van verschillende Afrikaanse geluiden, zoals juju, fuji, afrobeat, highlife, waka, apala, hiplife en reggae. Artiesten die dit genre behartigen zijn de eerdergenoemde Tekno, Olamide en Sani Danja. Hieronder twee voorbeelden van afrobeat.

Nigeriaanse muziek is nog volop in bloei en het zou niet raar zijn als er nog meer moderne artiesten de buitenlandse hitcharts doorbreken. Nigeria is en blijft een land van traditoneel dansen, zingen en het gezellig maken.

Ben jij ook fan geworden van Nigeria? Ze spelen vanavond om 20:00 tegen Argentinië.

Meer weten over de muziek van de WK-landen? Gisteren schreven we Portugal.