Racoon – De Vereeniging, Nijmegen

Vrijdagavond stond ik ruim op tijd in De Vereeniging, te wachten op het concert van Racoon. Ter ere van het 15-jarig jubileum van de band worden er concerten door heel Nederland gegeven. De set-up is een greep uit de vele nummers die Racoon door de jaren heen heeft uitgebracht. De tour gaat nog door tot het einde van 2013.

“Geweldig”
Het optreden is in één woord: geweldig. Het concert was volledig uitverkocht, dat was ook wel te zien aan de bomvolle foyer van De Vereeniging. Om acht uur ’s avonds stroomt het publiek richting de grote zaal en wacht iedereen op de opkomst van Racoon. Stipt op tijd komt de band op en begint met het spelen van een, voor mij, onbekend nummer. Gelukkig wordt dit al gauw opgevolgd door relatief bekendere nummers, zodat er naar mijn gevoel meer sfeer in komt. De nummers worden aan elkaar gepraat door de zanger Bart van der Weide, die veel humor gebruikt en zo een goede stemming in de zaal creëert.

Ook wordt uitleg gegeven over de nummers die ze gaan spelen. Zo wordt het volledige verhaal omtrent “Jayden” verteld, de bron van het nummer “Don’t give up the fight”. Het verhaal en het daarop volgende nummer zorgen ervoor dat ik tranen in mijn ogen krijg.
Na de pauze gaat het concert weer verder met een aantal onbekende nummers, waardoor het voor mij wat moeilijker is om “er weer in te komen”. Daarna komen weer de nummers die op de laatste twee cd’s staan, waarna het publiek spontaan mee begint te zingen. Om vijf voor half elf kondigt Racoon het einde aan, maar gelukkig komen ze nog wel terug voor 2 toegiften.

Voor herhaling vatbaar
Wat een heerlijk concert was dit. De akoestiek was goed, net als de muziek. Op een aantal foutjes van de zanger na, die overigens goed door de band werden opgevangen, was het optreden wederom geweldig. Dennis Huige is het noemen waard: de gitarist vulde de avond met ontzettend goed gitaarspel. Verder liet de band ook bepaalde nummers in elkaar overvloeien: zo ging “blackbird” van The Beatles perfect over in “Love you more”. Het was heerlijk om naar dit goede staaltje muziek te luisteren. Kortom, zeker voor herhaling vatbaar!