Leon Bridges – Good Thing

Waardering

8

Leon Bridges is een relatief nieuwe, maar o zo helder schijnende ster aan het soul- en R&B-front. Met Good Thing brengt hij zijn tweede langspeler. Na Coming Home uit 2015 waren de verwachtingen hooggespannen en Bridges maakt het meer dan waar.

Bridges brengt de soul van de jaren zestig en zeventig weer tot leven en een vergelijking met grootheden Sam Cooke en Otis Redding is niet ver weg. Good Thing duurt slechts 34 minuten en dat is tegelijk het enige minpunt.

Albumopener Bet Ain’t Worth The Hand begint dromerig en lijkt zo afkomstig van een soundtrack van een willekeurig Disney-sprookje door het gebruik van een harp. Bridges begint met een falsetto stem en bezingt een liefde die hij beëindigt omdat de ‘gok’ het risico niet waard is: ‘I think you’re special, it makes me sad / Don’t wanna wonder what we could’ve had’. Bij deze track wordt Curtis Mayfield (overleden in 1999) genoemd in de credits. Dit is omdat Bet Ain’t Worth The Hand zwaar leunt op Makings Of You van Mayfield.

Bad Bad News klinkt alsof je een typische sixties jazzclub binnen gelopen bent, waar de vibe en de ziel van de muziek voelbaar is. Dit wordt onderstreept door de drums met gebruik van de bekken en het typische jazz gitaarspel. Ook worden er achtergrondstemmen gebruikt wat die sfeer versterkt.

Lions is een nummer dat behoorlijk a-ritmisch klinkt. De keyboard, drums, gitaar en zang lijken allemaal een op zich zelf staand iets te doen, maar vormen uiteindelijk een geheel waarvan niet goed duidelijk wordt wat de bedoeling er achter is.

Forgive You, If It Feels Good (It Must Be) en You Don’t Know zijn wat meer radiovriendelijke uptempo tracks die prima bij een zomerse middag passen.

Mrs. is een slowjam met een pseudo romantische tekst die met gemak in een soulklassieker gebruikt had kunnen worden: ‘Sometimes I wonder why I went knockin’ on ya door / Then you climb on top of me and I remember’.

Georgia To Texas is een prachtige song die prijsgeeft wat Bridges heeft moeten doorstaan vroeger. Een leven in armoede en hoe hij erachter kwam dat je als arme zwarte jonge man in Texas het niet makkelijk hebt: ‘I learned in school I didn’t measure up / I fell short of what true blackness was’.

Bridges bewijst eens te meer dat hij ertoe doet. In Amerika was dat al duidelijk geworden, het nummer River van zijn eerste album is gebruikt in de HBO-serie Big Little Lies. Dat heeft mede ook gezorgd voor zijn doorbraak in andere delen in de wereld. Dit album heet niet alleen Good Thing, maar is dat ook en belooft nog meer goeds voor de toekomst.