Porches – Ricky Music

Ricky Music

Waardering

6

6

5

Critici waren erg verdeeld over The House uit 2018, ook onze eigen recensie was niet laaiend enthousiast. Toch borduurt dit nieuwe album Ricky Music van Porches voort op de ideeën van The House. Net als bij The House zijn de gitaren ingeruild voor synthesizers.

De positie van Porches in het muzikale genrelandschap is regelmatig verplaatst, maar is bij de laatste paar albums ergens geland tussen indie en synthpop. Frontman Aaron Maine heeft dit album grotendeels in zijn eigen appartement in New York opgenomen. Aan de gekozen geluiden te horen, heeft hij daar vermoedelijk een indrukwekkende verzameling synthesizers heeft staan.

Uit de singles bleek al dat de energieknop een flink stuk omlaag is gedraaid. Desalniettemin zijn singles Patience, rangerover en met name Do U Wanna wel een groot deel van de kracht van dit album. Deze singles vormen een mooi geheel waar de instrumentele productie naadloos aansluit op Maine’s karakteristieke stem. De prachtige Synth solo op Patience en de melancholiek van het goed geschreven Do U Wanna zijn erg memorabel. De redenen dat deze nummers zo goed werken zijn typerend voor andere hoogtepunten van dit album. In tegenstelling tot de singles zijn de overige hoogtepunten echter te vinden op matige nummers. Zo heeft I Can’t Even Think een echte oorwurm als refrein (Everybody Goes Outsiiiideee/ Everybody Goes Outsiiiideee) maar de productie heeft een significant gebrek aan cohesie. Zo is hair een mooi rustmoment vergelijkbaar met Patience, maar hair lijkt altijd onderweg terwijl een eindbestemming uitblijft. Madonna is een track die zomaar op het album van Robyn of een vroege Madonna had kunnen staan. Het nummer zit goed in elkaar, maar Aaron’s vocalen zijn niet echt een meerwaarde en je bent beter af door te luisteren naar Robyn of Madonna zelf.

In een interview met crfashionbook geeft Aaron Maine aan dat hij dit album eigenlijk uit wilde brengen onder de artiestennaam Ricky Music. Hij zou zogezegd in een andere ‘mindset’ zitten toen hij deze nummers schreef. Het is als luisteraar moeilijk die gedachtegang te begrijpen want uiteindelijk is Ricky Music een uiterst logisch gevolg van Porches voorlaatste werk The House. Ricky Music is zonder meer het luisteren waard, want er worden veel interessante keuzes gemaakt in zowel geluiden als muziekelementen zoals structuur en percussie. Nadat je een aantal keer je favoriete momenten uit het album hebt gehaald, is dit korte project (26 minuten) echter niet meer je tijd waard.