2016: ‘De vrouwen waren dit jaar gewoon veel beter’

2016 zit er nog niet helemaal op, maar de laatste meesterwerken van het jaar lijken inmiddels wel uitgebracht. Nieuweplaat.nl beschouwt ook dit jaar weer uitgebreid na met de persoonlijke voor- en afkeuren. Na welk optreden liepen we nog een week in een roes rond? En welke artiest bracht een plaat uit die we liever niet meer horen? Vandaag is het de beurt aan Wessel Uphoff.

2016 was het jaar van de comebacks. Ik heb meestal moeite met die term, die wordt veel te vaak gebruikt. Maar na tien jaar kwamen zangeressen als JoJo, Fergie en Gwen Stefani terug met nieuwe muziek. Dat noem ik pas een comeback! Het leek 2006 wel, helemaal toppie.

De ontdekking
Ik ben iemand die ‘nieuwe’ artiesten pas ontdekt als ze allang niet meer nieuw zijn. Bij Dua Lipa had ik geluk, Dua luisterde ik al voordat ze door radiostations werd afgespeeld. Met haar zware, warme stem stond de Engelse Dua non-stop in de hitlijsten dit jaar. Haar popliedjes zijn erg radiovriendelijk, maar toch heeft ze een eigen stijl en het kan ook niet anders dan dat 2016 het jaar van Dua Lipa was.

De tegenvaller
O’G3NE. Punt. In 2014 wonnen Lisa, Amy en Shelly het vijfde seizoen van The Voice Of Holland en sindsdien is heel Nederland fan van het drietal. Aan de ene kant kan ik dit begrijpen, ze hebben alle drie een gouden strot, maar ik mis iets… Het debuutalbum We Got This van de meiden vond ik ook de domper van 2016. Het mist karakter. Als groot Songfestivalfan hoop ik dan ook dat ze het een stuk beter gaan doen dan hun deelname aan het Junior Songfestival. Hier werden ze elfde van de zeventien landen.

Het optreden
Op 28 mei ging een wens van mij in vervulling. Ik hoor in m’n hoofd mijn vrienden al zuchten. Ze hebben het soms zwaar te verduren met een echte Fergie-fangirl. Sinds 2007 ben ik al geobsedeerd door die vrouw. Waarom? Daar ga ik nu even geen antwoord op geven, want daar kan ik een aantal bijbels over volschrijven. Nou, terug naar het onderwerp. Afgelopen mei reisde ik met een aantal vrienden naar Hannover om daar Mrs. Fergalicious voor het eerst in mijn leven live te zien. Ik krijg kippenvel als ik er weer aan terugdenk. Het is fantastisch hoe ze als zangeres, rapper en danseres met één bepaalde blik het hele publiek voor zich weet te winnen.

Het album
2016 was echt een jaar met kunstwerken als je het mij vraagt. Rihanna en Queen B brachten pareltjes uit en zelfs Britney Spears kwam sinds jaren weer eens met een goed album. Toch is mijn favoriete album van dit jaar een album dat wat minder in the picture stond. Onterecht als je het mij vraagt. Het album AIM van “kunstenares” M.I.A. vind ik zo goed vanwege haar eigen elektronische sound en ze rapt/zingt over onderwerpen die je aan het denken doen zetten, zoals vluchtelingen en moslimhaat.

Top16
Tijdens het maken van mijn top16 kwam ik erachter dat er behalve dj Danny L Harle wel heel veel vrouwen in staan. Ik heb heel erg mijn best gedaan om er alsnog een steengoed nummer van een zanger in te zetten, maar dat lukte mij gewoon niet. De vrouwen waren dit jaar gewoon veel beter.

2017
Ik hoop dat in 2017 de sound van PC Music wat bekender wordt. PC Music is een Brits label waar een hele nieuwe elektronische muziek wordt gecreërd. De producer van Charli XCX’ Vroom Vroom en Fade Away van Hannah Diamond (zie mijn top16) komen hier vandaan. De sound van dit label is heel vernieuwend, verrassend en misschien een beetje gek, maar wel heel tof! Verder ben ik natuurlijk heel erg benieuwd naar – hoe verrassend – Fergie’s nieuwe album na tien(!) jaar.

Bekijk ook de jaarrieview van:
1. Stef Ketelaar
2. Mark Kovac