2022: ‘Met Super Bowl-show in aantocht had Rihanna beter moeten weten’

Na twee jaar kommer en kwel voor de muziekindustrie ging de wereld in het voorjaar van 2022 weer open. Concerten en festivals waren er – hoewel soms megaduur – in groten getale. Wie wilde kon zich 365 dagen lang laten overladen met muzikale indrukken. Wat waren te midden van al die indrukken de uitblinkers? En wat de tegenvallers? Daar heeft iedereen zo zijn eigen visie op. Ook de redacteuren van Nieuweplaat. Stef Ketelaar bijt het spits af.

Mijn ontdekking

Via een artikel in de Volkskrant kwam ik tot de ontdekking dat Caro Emerald verleden tijd was. Zangeres Caroline van der Leeuw had de hitsensatie altijd als een alter-ego gezien en nam tijdens corona stilletjes afstand van jazz getinte liedjes als Back It Up en A Night Like This. Onder de naam The Jordan gaat ze verder en heeft ze me dit jaar aangenaam verrast met alternatieve nummers als Best Day, Naked In The Sun en I’m Not Sorry. 10 februari 2023, de dag dat het album Nowhere In The Sky verschijnt: hij kan me niet snel genoeg komen! De lekkere 80’s getinte retrodeuntjes van Blanks heb ik trouwens als een tweede ontdekking ervaren. Ik denk dat ik maar eens een kaartje voor zijn aankomende clubtour scoren ga.

Mijn tegenvaller

‘Rihanna verzorgt Super Bowl Halftime Show 2023’ waren de koppen afgelopen september in verschillende media. Ik (en met mij tig anderen) hoopte dat ze hiermee ook ruimte zou vrijmaken voor nieuwe muziek. Die kwam er in de vorm van de nummers Lift Me Up en Born Again. Twee verschrikkelijk saaie songs zonder enige hitpotentie. RiRi, met zo’n groot comebackoptreden in het vooruitzicht had je toch beter moeten weten!

Mijn muziekmoment

Zangeres Delta Goodrem is al decennialang groot in thuisland Australië, maar in Europa heeft ze (buiten Engeland) nooit hele grote successen gehad. Toen ze afgelopen oktober twee concerten in Londen en Berlijn aankondigde, werd ik van binnen lichtelijk hysterisch. Het lukte me om een ticket te bemachtigen voor het optreden in de Privatclub in Berlijn en dus reisde ik vervolgens af naar de Duitse hoofdstad. Daar was ik getuige van een waanzinnig, intiem optreden van een artiest waar ik al sinds mijn negentiende een grote liefde voor heb. Een persoonlijke ontmoeting na afloop maakte de boel extra bijzonder.

Beste album

Zelden heb ik een artiest uit de stal van The Voice Of Holland zo grijs gedraaid als Maan. Haar nieuwe album Leven heeft al mijn verwachtingen prima waargemaakt. Een plaat die prima balanceert tussen alles wat goed werkt op radio en tv en liedjes die je gewoon in je eentje wil beleven, zonder dat je daar voor de dansvloer op moet.

Top 20

Een dolle combinatie van de jonge generatie artiesten als FLEMMING, Maan, Suzan & Freek, Shawn Mendes, S10, Blanks en ervaren rotten uit het vak zoals Beyoncé, Steps en David Guetta.

Hier kijk ik naar uit

Van Jaap Reesema, Shania Twain, Duncan Laurence en The Jordan weet ik dat er nieuwe muziek in aantocht is, maar stiekem hoop ik ook dat Laura Pausini, Ilse DeLange en Shawn Mendes volledige langspelers eruit zullen gooien.  Fingers crossed!

Beeld: screenshot Sigma/Fenty Beauty commercial