Deze twaalf albums mag jij deze herfst niet missen

Hoewel Nederland nog volop aan het nazomeren is, heeft de herfst officieel zijn intrede gedaan. Grijze luchten, gekleurde bladeren, regenachtige dagen, maar vooral bakken vol nieuwe albums om het najaar muzikaal luister bij te zetten. We kozen twaalf veelbelovende albums die jij de komende maanden niet mag missen.

 

albums herfst

Melanie C – Melanie C
Releasedatum: 2 oktober

Vier jaar na haar laatste album brengt Spice Girl Melanie C op 2 oktober haar volgende plaat uit. Volgens Sporty Spice is deze nieuwe productie haar meest levensbevestigende album tot nu toe en staat het boordevol attitude. De plaat is een viering van zelfacceptatie met twee vingers omhoog naar iedereen die je probeert neer te halen. Dat het album simpelweg de titel Melanie C draagt is dan ook niet heel vreemd. Als voorproefjes verschenen eerder dit jaar onder andere de singles Who I Am, Blame It On Me, In And Out Of Love en Fearless (featuring Nadia Rose). (Stef Ketelaar)

 


 

spinvis

Spinvis – 7 6 9 6
Releasedatum: 2 oktober

7 6 9 6. Je kan er je hoofd over breken, maar dan verdoe je je tijd. De cijfers betekenen namelijk niets. Behalve dan dat het patroon hoog, laag, hoger, laag is. Maar verder is het ‘een cijfercombinatie die, als het niet toevallig je pincode is, geen betekenis of gevoelswaarde heeft.’ Spinvis wilde voor de opvolger van Trein Vuur Dageraad blanco beginnen. Vandaar deze betekenis- en geschiedenisloze titel. In dat blanco grijpt Erik de Jong terug op zijn periode voordat hij begon als Spinvis. Dat bleek op de single De Dag Dat Richard Krajicek Wimbledon Won. Een dag dat zijn blad als artiest nog redelijk onbeschreven was. (Kasper Hermans)

 


 

albums herfstBruce Springsteen – Letter To You
Releasedatum: 23 oktober

Bruce Springsteen met of zonder E Street Band. Het is toch een behoorlijk verschil. Gelukkig dook de muzikant voor zijn nieuwe album Letter To You, waarvan onlangs de titeltrack uitkwam, weer met zijn fameuze begeleidingsband de studio in. Dat liet hij na op het vorig jaar verschenen Western Stars. ‘We hebben alles live ingespeeld, zoals we dat nog nooit eerder hebben gedaan. We hebben niet eens gebruik gemaakt van overdubs’, zegt Springsteen enthousiast. Het complete opnameproces duurde uiteindelijk vijf dagen. Hopelijk levert het een plaat op waar we zeker vijf sterren aan kunnen uitdelen. (Kasper Hermans)

 


 

albums herfstKeaton Henson – Monument
Releasedatum: 23 oktober

Zelfs ademen voelt ongepast tijdens de adembenemend mooie muziek van Keaton Henson. Breekbaarder dan porselein en gegarandeerd een brok in de keel. De pianofolk van de Britse singer-songwriter is geen muziek voor feesten en partijen, maar is uitermate geschikt als soundtrack voor een regenachtige herstdag. Monument is het zevende album van Henson en gaat over omgaan met verlies. Met de singles Ontario en Prayer kregen de traanbuizen alvast een goede warming-up. Henson is een meester in het schrijven van poëtische teksten die dankzij de falset-stem van de Brit verder tot leven komen. Hoe weinig gezellig dit ook moge zijn, Monument is een plaat om niet te missen. (Ivo Terpstra)

 


 

albums herfstSam Smith – Love Goes
Releasedatum: 30 oktober

Eerder dit jaar kondigde Sam Smith vol trots de release van een nieuw album aan met de titel To Die For. Kort daarna brak de coronacrisis uit en vond de ster de titel niet meer bij de plaat passen. Ook bleek Smith nog wat nieuwe nummers te willen opnemen en beloofde hij op een later moment alsnog het album uit te brengen. De Britse ster heeft woord gehouden en lanceert op 30 oktober Love Goes. ‘Dit album markeert een tijd van experimenteren en zelfontdekking in mijn leven. Ik schreef dit toen ik tussen de 26 en 28 jaar oud was en het is een wilde rit geweest. Ik hoop dat de mensen die ernaar luisteren ervan genieten en ervan houden zoals ik dat heb gedaan en nog doe’, laat Smith weten. Smith bracht al meerdere singles uit, waaronder Diamonds, My Oasis (featuring Burna Boy) en I’m Ready (met Demi Lovato). (Stef Ketelaar)

 


 

albums herfstTyphoon – Lichthuis
Releasedatum: 30 oktober

Zeker in een jaar als dit kunnen we allemaal wel wat extra lobi gebruiken. Gelukkig is daar Typhoon als onuitputtelijke bron van liefde om ons van een welkome bak positieve energie te voorzien. Zes jaar na succesplaat Lobi Da Basi keert de Gelderlander terug met het nieuwe album Lichthuis. Met de singles Ogen Dicht, Alles Is Gezegend en Walnootboom liet Typhoon al horen dat hij nog altijd een kei is in het schrijven van krachtige lyrics. De rapper durft persoonlijke zaken te delen en zijn raps worden als vanouds vergezeld door een optimistische en energieke ondertoon. (Ivo Terpstra)

 


 

albums herfstNetsky – Second Nature
Releasedatum: 30 oktober

Boris Daemen veroverde als Netsky exact tien jaar geleden de dancescene met zijn spetterende debuutalbum en heeft zich sindsdien opgewerkt tot een icoon binnen de dance. De Belg is een veelzijdig man, maar keert op zijn aankomende nieuwe plaat Second Nature volledig terug naar de pure drum-‘n-bass. De denderende single Mixed Emotions liet de harten van DnB-liefhebbers alvast flink sneller kloppen. Second Nature bevat maar liefst achttien tracks en samenwerkingen met onder meer Sub Focus, Rudimental en Urbandawn. Het kan bijna niet anders of verloren zoon Netsky brengt de drum-‘n-bass weer volledig terug op de kaart met wéér een album dat de dancewereld op zijn grondvesten doet schudden. (Ivo Terpstra)

 


 

kylieKylie Minogue – Disco
Releasedatum: 6 november

Nadat ze op haar vorige album Golden een nieuwe weg insloeg door hier en daar wat country-invloeden te gebruiken, keert Kylie Minogue op haar nieuwe album DISCO terug naar de sound waar ze zelf zo gek op is. ‘Zelfs volwassenen hebben puur popplezier nodig’, zegt ze erover. Minogue werkte voor het album samen met de Duitse discopopproducent Mousse T., de Italiaanse dj Alex Gaudino en de Franse producer Mirwais, bekend van zijn werk met Madonna. De eerste single Say Something verscheen afgelopen zomer en werd al meteen positief ontvangen. (Stef Ketelaar)

 


 

Duncan Laurence – Small Town Boy
Releasedatum: 13 november

Onze terechte Songfestival-winnaar Duncan Laurence heeft de afgelopen maanden vooral in de studio gezeten om zijn langverwachte debuutalbum Small Town Boy af te ronden. Eerder dit jaar warmde hij de fans al op door een ep uit te brengen, waarop uiteraard zijn Songfestival-hit Arcade op te horen is, maar ook de singles Love Don’t Hate It en Someone ElseNaar verwachting zullen ook Lighthouse en Ice Age op het album komen te staan. Twee nummers waar de zanger al lovende kritieken voor kreeg tijdens zijn befaamde optreden op Pinkpop vorig jaar. (Stef Ketelaar)

 


 

albums herfstYungblud – Weird!
Releasedatum: 13 november

Yungblud is niet alleen een podiumbeest en levende stuiterbal. Het is een ook een productiemonster. Na zijn debuutplaat 21st Century Liability in 2018, volgde er afgelopen jaar een ep afgelopen jaar en dan ga je nog bijna voorbij aan zijn talloze samenwerkingen in de voorbije periode. Machine Gun Kelly, Denzel Curry, Bring Me The Horizon en nog veel meer. De lijst is haast eindeloos. En Yungblud zijn muzikale inspiratie is dat ook. Zijn tweede album Weird! – waarvan de titeltrack al in de lente uitkwam – verschijnt namelijk deze herfst nog. Op vrijdag de dertiende. Bij Yungblud voelt dat op een of andere manier niet als een toevalligheid. (Kasper Hermans)

 


 

ane brunAne Brun – How Beauty Holds The Hand Of Sorrow
Releasedatum: 27 november

Ane Brun zet dit najaar de verdubbelaar in. Niet één, maar twee gloednieuwe albums zijn op komst van de hand van de Noorse toverfee. Brun begon in september 2019 met het schrijven van nieuwe tracks en eindigde uiteindelijk met zoveel muziek, dat ze besloot dan maar twee langspelers uit te brengen. After The Great Storm verschijnt op 30 oktober, met daarop onder meer de spannende en veelbelovende single Take Hold Of Me. Op 27 november volgt How Beauty Holds The Hand Of Sorrow. Brun focust zich in haar lyrics op de grotere levensvragen. Vragen die in het licht van de COVID-pandemie alleen maar groter en belangrijker zijn geworden. Het maakt de muziek van de Noorse extra relevant en betekenisvol. (Ivo Terpstra)

 


 

albums herfstThe Avalanches – We Will Always Love You
Releasedatum: 11 december

Als je de geruchten moet geloven staan er maar liefst 25 nummers op We Will Always Love You. Zeker met The Avalanches moet dat een waar spektakel worden. De groep staat altijd garant voor excentrieke muziek. Of het nu disco of hiphop betreft: avontuur is er gegarandeerd. Dat bleek ook al uit de uitgebrachte titeltrack met Blood Orange. De zanger is lang niet de enige gastartiest op We Will Always Love You. Zo staan Jamie xx met Neneh Cherry en Rivers Cuomo met Pink Siifu in ieder geval aangeduid op de lang niet volledig onthulde tracklist. En met 25 nummers op de plaat zit er vast nog wel een leuke verrassing in het vat. (Kasper Hermans)

 

N.B. Bij Nieuweplaat hebben we het de voorbije maanden vaak genoeg gemerkt: tijdens de coronacrisis is bijna geen releasedatum een zekerheidje. De genoemde verschijningsdata zijn op dit moment aan de orde, maar kunnen t.z.t. nog wijzigen.