Deze twaalf albums mag jij in de zomer van 2021 niet missen

‘Een hele mooie zomer’, beloofde minister Hugo de Jonge ons de afgelopen maanden regelmatig en op muzikaal gebied lijkt dat in ieder geval vast uit te komen. De versoepelingen maken het bezoeken van concerten weer gemakkelijker, de eerste festivals keren terug van weggeweest en er verschijnen de komende maanden zowel nationaal als internationaal geweldige albums. De redactie van Nieuweplaat blikt vooruit op de albums die jij in de zomer van 2021 echt niet mag missen.

Doja Cat – Planet Her
Releasedatum: 25 juni

De zomer wordt afgetrapt met een van de meest kleurrijke artiesten van het moment. Vaak ook letterlijk, want Doja Cat verdrinkt in de kleurrijke, uitdagende en extravagante outfits. Ook muzikaal gezien hoort de zangeres annex rapster bij de meest opvallende. Wat te denken van haar fenomenale en stuiterende hit Boss B*tch van vorig jaar. Deze vind je niet op haar nieuwe album Planet Her, maar daarop staan meer recente singles, zoals Need To Know en Kiss Me More met SZA. SZA is lang niet de enige die een handje toesteekt op Planet Her. Wat heet! Onder anderen Ariana Grande, The Weeknd en Young Thug maken hun opwachting. Dat wordt veelzijdig smullen. (Kasper Hermans)

 Lana Del Rey – Blue Banisters
Releasedatum: 4 juli

Lana Del Rey zit duidelijk in een creatieve fase. Nog maar een paar maanden geleden bracht ze Chemtrails Over The Country Club uit en nu komt ze al met haar achtste album Blue Banisters. De nummers Blue Banisters, Text Book en Wildflower Wildfire zijn al te beluisteren en wederom kunnen we genieten van haar prachtige stem in een zweverige sfeer. Het lijkt dus of Del Rey in dezelfde stijl als ‘Chemtrails’ doorgaat en daar is natuurlijk niks mis mee. Wie weet verrast ze ons met de rest, maar daar moeten we dus nog heel even op wachten. (Kayleigh Mensinga)

 Anne Soldaat – Facts & Fears
Releasedatum: 9 juli

Het is een rekensom van het eenvoudigste soort: een van de allerbeste Nederlandse muzikanten + een nieuw album = iets om naar uit te kijken. Anne Soldaat staat al meer dan dertig jaar aan de top van de Nederlandse alternatieve muziek, maar weet zich nog steeds te vernieuwen. Voor zijn nieuwe soloalbum Facts & Fears werd de hulp ingeschakeld van DeWolff’s Pablo van de Poel. Hij mocht zijn muzikale gehoor inzetten om Soldaats album op te nemen en te mixen. Zoals al uit de tot nu toe verschenen singles bleek, is de tandem Soldaat-Van de Poel vol op stoom op Facts & Fears. Verwacht meesterlijk gitaarspel, aanstekelijke indie vol retro-vibes en een albumproductie met de finesse van een chef-kok. (Ivo Terpstra)

 John Mayer – Sob Rock
Releasedatum: 16 juli

Pak de zakdoekjes er maar bij voordat je aan de nieuwe plaat van John Mayer begint. De gitaarvirtuoos belooft dat je de nodige tranen zal wegslikken en -snikken tijdens het beluisteren van Sob Rock. Toegegeven, dan zal de Amerikaan nog wel iets meer op de gevoelige snaar moeten mikken dan op – de overigens prima – single Last Train Home. Opvallend is wel dat er met New Light, I Guess It Just Feels Like en Carry Me Away drie nummers op het album staan die al jaren uit zijn. Dat haalt de nieuwigheid er een beetje van af. Hopelijk bevat Sob Rock nog een aantal sterke verrassingen en heb je de zakdoekjes niet voor niets aangeschaft. (Kasper Hermans)

 Jett Rebel – Pre-Apocalypse Party Playlist
Releasedatum: 16 juli

Pre-Apocalypse Party Playlist. Het is een albumtitel waarmee je veel verschillende richtingen uit kan. Jett Rebel heeft al laten weten dat hij de positieve – party – kant zal belichten. Het wordt een optimistische plaat, al zegt hij wel: ‘Het album dat je draait op het feestje de avond voor de wereld vergaat.’ De opvolger van het drie jaar geleden verschenen 7 zal uiteraard wel wat pessimistische noten bevatten, maar misschien toch niet zo duister als de titel doet vermoeden. Het is die ene avond losgaan voor je aan je examenperiode begint. Je vakantie voordat je bij je nieuwe baan start. Je vrijgezellenfeest. Een keer lekker los met alvast een melancholische vooruitblik. Zet die playlist maar aan! (Kasper Hermans)

 Billie Eilish – Happier Than Ever
Releasedatum: 30 juli

Er zijn waarschijnlijk weinig releases waar zo reikhalzend naar wordt uitgekeken als Happier Than Ever, de nieuwe plaat van Billie Eilish. Veel artiesten zien als een berg op tegen de ‘moeilijke tweede’. Billie daarentegen laat overal weten dat ze helemaal happy is met alle tracks. Terwijl de verwachtingen er niet om liegen na haar fenomenale debuut When We Fall Asleep, Where Do We Go?. Hoewel de coronapandemie van invloed was op haar nieuwe album, al was het maar dat het wegvallen van toeren voor rust en ruimte zorgde, is het geen corona-album geworden, aldus Eilish. Het afgelopen jaar zijn er reeds vier singles uitgekomen, My Future, Therefore I Am, Your Power en Lost Cause. Twee nummers zijn vrij ingetogen en minimalistisch, terwijl de andere twee een stevigere beat herbergen. Allemaal onmiskenbaar Billie Eilish en tegelijk spannend nieuw. Happier Than Ever telt zestien tracks, dus nog genoeg onbekend werk om je op te verheugen. (Bram Peper)

 Yola – Stand For Myself
Releasedatum: 30 juli

Dat de verwachtingen voor het nieuwe album van Yola zo hoog zijn, heeft de Britse countrysoul-zangeres volledig aan zichzelf te wijten. Had ze maar niet zo’n meesterlijk album als Walk Through Fire uit 2019 moeten uitbrengen. Lukt het Yola om nog een keer zo ongenadig te pieken op haar nieuwe album Stand For Myself? De voortekenen wijzen erop dat ze dit prima kan. Leadsingle Diamond Studded Shoes was een opzwepende oproep om te werken aan een betere wereld. Op titeltrack Stand For Myself liet Yola zich met haar jaloersmakende stemgeluid juist weer van haar ingetogen kant horen. Stand For Myself zou zomaar eens de perfecte soundtrack voor een zomerse roadtrip kunnen worden. (Ivo Terpstra)

 Prince – Welcome 2 America
Releasedatum: 30 juli

In 2010 nam Prince een album op dat nooit werd uitgebracht. Nu, iets meer dan vijf jaar na zijn ontijdige dood is het toch zover: Welcome 2 America ziet het levenslicht. De erven Prince hebben met Sony’s Legacy records een deal gesloten om het onuitgebrachte materiaal langzaam te ontsluiten. Eerder verschenen al de albums Piano And A Microphone 1983 en Originals. De eerste betrof een akoestische set en de tweede de eigen vertolkingen van nummers die Prince voor anderen geschreven had. Welcome 2 America is echter een ‘gewoon’ album. Er zijn al twee tracks op de wereld losgelaten. De spoken word titeltrack met vette bas en de zwoele soul van Born 2 Die. Beide nummers laten wederom horen hoe groot het verlies Prince voor de muziekwereld is. Met een beetje geluk blijft de muziek uit zijn schatkamer in gestage stroom uitkomen. Bij de deluxe-versie wordt nog een dvd bijgevoegd met een concertfilm uit 2011. (Bram Peper)

 Jungle – Loving In Stereo
Verschijningsdatum: 13 augustus

De zwoele tonen van Jungle zorgen altijd voor een zomers gevoel. Het is dan ook niet per ongeluk dat de band weer een album uitbrengt als de zon volop schijnt. Drie jaar geleden verscheen For Ever mid-september en dit keer wordt het hart van de augustusmaand opgezocht. Loving In Stereo lijkt niet veel minder te worden dan zijn voorganger, afgaande op de heerlijke singles Keep Moving en Talk About It. Zij zorgen keer op keer voor een funk- en soulcombinatie, waarop je wel moet blijven bewegen en waarover je niet uitgesproken raakt.  (Kasper Hermans)

 


 

Deafheaven – Infinite Granite
Releasedatum: 20 augustus

Luisteren naar Deafheaven doe je niet om tot rust te komen. Knetterende black metal met de loeiharde vocalen van George Clarke, bij wie vergeleken Chester Bennington en James Hetfield maar brave koorknaapjes zijn. Des te groter was de verrassing toen de leadsingle van het nieuwe album Infinite Granite verscheen. Great Mass Of Color klinkt opmerkelijk toegankelijk en bijzonder fris. De zang van Clarke doet opeens veel denken aan het geluid van Morrissey. Tót de spetterende laatste minuut, waarin de frontman toch nog even de stembanden uit zijn lijf schreeuwt. Deafheaven belooft dat het gehele album afwisselender en melodieuzer zal klinken. Daarvoor is producer Justin Meldal-Johnsen ingeschakeld, bekend van onder meer Metric en M83. Een gokje van de band, maar wel bijzonder interessant om te zien wat dit oplevert. (Ivo Terpstra)

 CHVRCHES – Screen Violence
Releasedatum: 27 augustus

Toegegeven: niet elke single die CHVRCHES tot nu toe uitbracht van het nieuwe album Screen Violence is van hoge kwaliteit. Maar er was die ene track samen met Robert Smith die voor dusdanig veel vuurwerk zorgde, dat het album deze zomer niet te missen is. Het was de grote droom van CHVRCHES om met de The Cure-frontman samen te werken en ze hebben er duidelijk hun best voor gedaan, want How Not To Drown komt fantastisch uit de verf. Het wordt dus spannend om te zien of op Screen Violence meer tracks van dit niveau staan of dat het vooral de voorspelbaarheid van de andere singles bevat met één flinke uitschieter. (Riko van der Helm)

 Manic Street Preachers – The Ultra Vivid Lament
Releasedatum: 3 september

The Ultra Vivid Lament, oftewel een zeer levendige klaagzang. Het is zo’n albumtitel waarvan je nu niet direct kan zeggen dat het je dolenthousiast maakt. En dat is zonde, want Manic Street Preachers is al decennia een band om van te smikkelen. Van de grote hits uit de 90’s (Motorcycle Emptiness en If You Tolerate This Your Children Will Be Next) tot het in 2018 verschenen Resistance Is Futile. De Welshe band levert eigenlijk altijd een meer dan goede plaat af. De eerste single Orwellian was puur qua sound fris en energiek, maar uitgedragen boodschap laat zich typeren als cynisch. Wat dat betreft lijkt de levendige klaagzang waar te worden gemaakt. (Kasper Hermans)

N.B. Bij Nieuweplaat hebben we het de voorbije maanden vaak genoeg gemerkt: tijdens de coronapandemie is geen releasedatum een zekerheidje. De genoemde verschijningsdata zijn op dit moment aan de orde, maar kunnen t.z.t. nog wijzigen.